Du har gjort potatismos fel hela ditt liv – så får du fluffigt, perfekt mos varje gång

Vad vore det svenska köket utan potatis? Inte mycket, det är bara att konstatera.

Kokt potatis, bakad potatis, raggmunkar, klyftpotatis, pommes frites, potatisgratäng, kroppkakor, Janssons frestelse, chips, hasselbackspotatis – och potatismos. Allt detta goda kommer från vår älskade potatis.

Potatismos är bland de enklaste rätterna man kan göra av potatis och hur man gör sitt mos varierar säkerligen från hushåll till hushåll. Men hur får man till det perfekt potatismoset? Här är svaret.

Jonas Alströmer brukar oftast nämnas som den person som introducerade potatisen i Sverige, när han odlade potatis på gården Nolhaga utanför Alingsås år 1724.

Men faktum är att Olaus Rudbeck var allra först. Han odlade potatis i Uppsala redan 1655, enligt sajten Svensk potatis.

Bildkälla: Shutterstock

Hur potatismos ska smaka är givetvis upp till var och en, men enligt en grupp kockar som diskuterat potatismos på nätforumet Reddit så finns det några vanliga fel som många gör när de tillreder sitt älskade mos.

Vanligtvis rör det sig om fyra punkter där många inte tänker till ordentligt.

För lite fett

Fett är grundläggande för att få till ett bra potatismos. Smör och grädde brukar många ha i, men på tok för lite. Det är bara att bomba på med fett, dieter kan man tänka på en annan dag.

”Vissa kockar tillsätter 50 procent fett till potatisen” skriver en kock.

För lite salt

Smaksättning är viktigt när det kommer till all matlagning. Salt kanske inte är det allra bästa för kroppen i för stora mängder, men här ligger alltså fokus på att få till ett så gott mos som det bara går.

”Potatis som är ordentligt saltad behöver inte lika mycket hjälp av såser och annat för att smaka bra – den klarar sig själv” skriver en kock.

Bildkälla: Shutterstock

För feg smaksättning

Precis som med saltet – var inte feg med smaker. Grönsaker går jättebra att slänga ned i moset för att addera ytterligare en dimension.

”Morötter och potatis går jättebra ihop, morötterna gör smaken lite sötare” skriver en kock.

För mycket stärkelse

Stärkelse kan göra potatismos kletigt och ge en konsistens som påminner om tapetklister. Därför bör man skära upp potatisen och spola av den vilket får mycket stärkelse att rinna av.

”Bort med stärkelsen. Skala, skär, skölj. Koka. Då blir moset fluffigt istället för kletigt” tipsar en kock.

Bildkälla: Shutterstock

Visste du om det här, eller ska du prova det nästa gång du gör potatismos?

Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen idag!