Här är världens största bajskorv – stor som en mänsklig underarm och värd hela 400 000 kr

Att gå på toaletten är bland det mest naturliga en människa kan göra. Det vi stoppar i oss ska liksom ut ur kroppen genom det ena eller andra hålet.

När man bajsar, eller gör nummer två som man säger i de finare salongerna, vill man helst bara spola ned allt och gå vidare i livet.

Men faktum är att bajs kan vara väldigt intressant att studera, något man gjort med The Lloyd Bank Coprolite, som är världens största – och dyraste – fossila bajskorv, skriver The Vintage News.

The Lloyd Bank Coprolite är ingen vanlig bajskorv. Den hittades i engelska York under den berömda banken vid en utgrävning 1972, och enligt arkeologer kan korven vara så pass gammal som från 800-talet.

Enorm bajskorv

En av anledningarna till att bajskorven väckt intresse hos många forskare är dess enorma storlek. Bajskorven mäter nämligen hela 20 centimeter och har en diameter om fem centimeter, vilket blir riktigt stort om man har i åtanke att människor var mindre till storleken förut.

Korvens storlek innebär att det finns mycket forskning att göra, det är nämligen extremt ovanligt att hitta så välbevarade bajskorvar.

Det arkeologer kunnat konstatera är att bajskorven kommer från en riktig viking och innehåller mycket kött, pollen, sädeskli – och massvis av maskar och parasiter.

Parasiterna kommer från att kosten människor åt på den tiden ofta var väldigt dålig för kroppen.

Värd nästan 400 000 kr

På den tiden som den vikingen bakom jättebajskorven levde var det väldigt vanligt med magparatiser och forskare har funnit att människor ofta led av svåra magsmärtor och diarré.

I och med att bajskorven är så unik i sitt slag har värdet på den stigit till sanslösa 39 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 385 000 svenska kronor.

Idag finns bajskorven att beskåda på Jórvík Viking Centre i York, England.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se den här bajskorven!