Lena kontaktas av otäck bedragare – men se nu klockrena svaret som får bluffmakaren rasande

Min gissning är att de flesta av oss någon gång råkat ut för en bedragare som försökt blåsa oss på pengar. Numera kan de här lurendrejerierna komma i många olika former – bland annat via mejl, telefonsamtal eller SMS.

Det brukar gå ut på att bluffmakarna vill komma åt ens bankkonton på olika sätt. Det vanligaste numera, när de flesta har ”bank-ID” i sina telefoner, är att de ber en logga in med det efter att man gett ut sitt kontonummer, så kan de på något sätt komma åt ens pengar efter det.

Givetvis finns det även andra sätt. Fråga mig inte hur det fungerar exakt, men tyvärr har många blivit blåsta på det här sätten. Det är bara att hoppas att allt fler blir medvetna om hur bedragarna går tillväga – och att polisen lyckas sätta stopp för sådant här.

Nyligen skrev vi om Anki som lyckades få sin bluffmakare rasande efter att hon kom med ett klockrent svar på ett bedrägeriförsök. Om det är något som får mig på bra humör så är det när sådana här lurendrejerier inte går hem – och att det i stället leder till att puckona på andra sidan blir irriterade.

Ska skicka bankuppgifter

Den här gången handlar det om Lena som även hon fick ett sådant där lurigt SMS som helt uppenbart är ett försök till att råna en på pengar. Svenskan är taffligt formulerad och det som står i meddelandet är helt enkelt för bra för att vara sant.

Om det här hänt på riktigt eller inte vet jag faktiskt inte, så det ska vi låta vara osagt – men jag tycker inte det spelar så stor roll. Huvudsaken är att den här typen av bedrägerier inte fungerar – och om man kan ge bluffmakarna en hård passning på samma gång är det bara en härlig bonus.

Lena får SMS från en avsändare som heter ”Grattis!”. Bara där ringer det ju varningsklockor, men i meddelandet om att hon vunnit 7 000 000 dollar ber de henne att skicka sina bankuppgifter, eller ”bank oppgifter”, som de skriver.

Lena ger bluffmakarna goda förhoppningar när hon dels förser dem med sina bankuppgifter, dels hjälper dem att logga in via mobilt bank-ID.

Får dem att tänka till

Så här långt ser det ju faktiskt ut som att det här bedrägeriförsöket ska gå igenom, men se nu resterande delen av konversationen.

Snart tar allt en ny vändning!

Lena skickade alltså bedragarna till ett tomt och inte längre aktivt konto som det inte spelade någon roll att de kom åt. Ni kan ju själva tänka er hur besvikna de måste ha blivit när allt inledningsvis gick som smort.

Avslutningsvis ber även Lena bluffmakarna att sluta med sådant här. Det lär de väl knappast göra, men å andra sidan kanske det här fick dem att tänka till. Jag tycker att det här var helt klockrent gjort – och fick mig dessutom ett gott skratt!

Snåla inte nu, tryck på dela-knappen om du gillade Lenas svar till bedragarna! Då kan vi dessutom hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av hemskheter!