Kex eller chex? Få saker har diskuterats så mycket i Sverige som uttalet på ordet kex. I fikarum, omklädningrum, vid middagsbord, släktträffar, golfbanor, ja exakt överallt tvistas det kring hur man faktiskt ”ska” uttala kex. Men nu har vi på Humorbibeln svaret – enligt svenskarna själva.
Här på Humorbibeln har vi under de senaste veckorna utfört en undersökning på vår hemsida som vi döpt till ”Den svenska humorrapporten.” I den har vi ställt 13 frågor om olika ämnen som våra läsare har fått svara på. Efter att ha samlat in över 1 000 svar har vi här valt att publicera ett urval av frågorna.
Det är en evig diskussion som uppstår så snabbt man träffar någon från en annan stad – hur uttalar man egentligen ordet kex? Uttalar man det med k i början eller med ett sch-ljud?
Här är svenskarnas dom
Vi på Humorbibeln ställde följande fråga till våra läsare: ”Hur uttalar man kex?”
Hittills har 1020 svar inkommit och resultatet talar sitt tydliga språk: svenskarna vill uttala det som kex, det vill säga med k istället för sch.
Kex fick hela 70,98 procent framför chex som fick 29,02 procent.
Språkexperten håller inte med
Fredrik Lindström är idag känd som domare i det populära TV-programmet På Spåret men han är också doktorand i nordisk språkhistoria. Han har även gjort TV-serierna ”Värsta språket” och ”Svenska dialektmysterier”.
Enligt Lindström så finns det, som vi nog alla märkt, dialektala skillnader. I mellansverige och uppåt i landet är det vanligare att man uttalar det ”kex” medan man i södra delarna av Sverige ofta uttalar ordet ”chex”.
”I 99 fall av 100…”
– I 99 fall av 100 ska ordet uttalas som det låter. Och precis som orden kedja, kela och keramik ska det uttalas ”chex”. Så om jag måste välja ska det uttalas ”chex”, säger Fredrik Lindström till Aftonbladet.
Så svenskarna tycker en sak medan expertisen säger annat – vad tycker du? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!