”Manuel” blev världskänd i Pang i Bygget och försvann – det hände sen med klantige betjänten

Idag produceras det mer tv-program än någonsin tidigare. Utbudet är snudd på oändligt och tittarsucéerna står som spön i backen.

Komediserier är inget undantag, men väldigt få serier kan mäta sig med Pang i bygget, komediseriernas urmoder.

Den brittiska 70-talssuccén var en mall för alla komediserier som kom därefter: det roliga paret som gnabbades stup i ett, de roliga sidokaraktärerna och en herrans massa upptåg.

I Pang i bygget, eller Fawlty Towers som serien hette på engelska, fick vi tittare bland annat stifta bekantskap med Basil och Sybil Fawlty, ett medelålders par som försöker driva ett hotell med blandad framgång.

På hotellet jobbar även servitrisen Polly – och hela seriens kanske mest minnesvärda karaktär Manuel.

Flydde undan nazisterna

Karaktären Manuel kommer från Barcelona i Spanien och har väldigt svårt med det engelska språket, vilket driver hotellchefen Basil till vansinne med jämna mellanrum.

Bildkälla: Flickr

Manuel spelades av Andrew Sachs, som inte alls var spanjor. Han föddes faktiskt 1930 i Berlin, Tyskland, och var son till en judisk pappa och en katolsk mamma.

När nazismen fick fäste i Tyskland flydde familjen till norra London, där Andrew Sachs blev kvar.

Började med radio

Underhållningskarriären började tidigt för Sachs, som medverkade i flertalet radioprogram under 50-talet.

Under slutet av 50-talet började han med skådespeleri och hade under 60-talet flertalet roller i engelska tv-serier.

Men när han 1975 fick rollen som den lite dumme men vänlige spanjoren Manuel i Pang i bygget tog karriären fart på riktigt.

Bildkälla: Youtube

Rollprestationen i Pang i bygget, som sändes i två säsonger mellan 1975 och 1979, gav Sachs en Bafta-nominering 1980.

Det som gjorde karaktären Manuel så minnesvärd var hans väldigt speciella spansk-engelska dialekt, något som Sachs fick lära sig på bara några veckor innan inspelningarna tog vid.

Det var dock långt ifrån solklart att karaktären skulle vara spansk, det diskuterades länge om han inte skulle vara tysk istället med tanke på Sachs ursprung.

Andra gradens brännskador

Inspelningarna av Pang i bygget var inte bara skratt och glada miner, faktum är att Sachs skadade sig allvarligt två gånger.

Den ena gången var när John Cleese, som spelar hotellägaren Basil, skulle slå Sachs i huvudet med en gummistekpanna. Istället för gummipannan tog Cleese upp en riktig stekpanna och slog Sachs i huvudet, något som resulterade i rejäl huvudvärk.

Den andra gången var när hotellet brann, då ådrog sig Sachs andra gradens brännskador.

Drabbades av demens

Efter jättesuccén med Pang i bygget, som kallats för den bästa brittiska komediserien någonsin, tog karriären aldrig riktigt fart igen för Sachs.

Sachs höll sig dock kvar i underhållningsbranschen som författare och röstskådespelare till störst del.

Tillsammans med sin fru sedan 1960, modedesignern Melody Lang, fick Sachs tre barn: två av dem adopterade från Melodys tidigare äktenskap, John och William, samt parets gemensamma dotter Kate.

2012 fick Sachs diagnosen demens, men han gav inte upp skådespelet för det. Sin sista roll gjorde han så sent som 2016.

Den 23 november 2016 gick Andres Sachs bort, 86 år gammal.

Bildkälla: Wikipedia

Den 2 december sände den engelska tv-kanalen BBC One ett avsnitt av Pang i bygget, för att hedra Andrew Sachs gärning för brittisk underhållning.

John Cleese kallade Andrew Sachs för ”en underbar man – jag kunde inte ha hittat en bättre Manuel” när han nåddes av nyheten att Sachs gått bort.

Här är ett av många klassiska klipp från Pang i bygget!

Tryck nu på DELA-knappen för att hylla en av de allra största humorskådespelarna som funnits!