Därför ska du aldrig äta dina snorkråkor – anledningen är viktigare än du tror

Över 90 procent av oss vuxna människor petar regelbundet i näsan – och många väljer dessutom att äta sina kråkor.

Nu visar det sig dock att det här inte alls är en god idé.

Snorbusarna stoppar nämligen virus och bakterier på väg in i våra kroppar. De är därför levande sjukdomshärdar – och att då sätta i sig dem är inte alls bra för kroppen, skriver sajten Business Insider.

Äsch, jag petar aldrig i näsan”, säger många – men sannolikt ljuger de flesta.

I en studie erkände 91 procent av de vuxna som undersöktes att de regelbundet petar sig själva i näsan, rapporterar Business Insider.

Med andra ord är du troligen omgiven av snorletare.

Bild: Youtube/Business Insider

Men det kanske inte stannar vid att man petar fram snorkråkor – en del väljer att äta dem också. Nu visar det sig också att den typen av beteende kan skada mer än din sociala status – det kan även vara skadligt för kropp och hälsa.

Är viktig försvarsmekanism

En snorbuse, eller vad man nu vill kalla dem, innehåller främst vatten och slemmigt protein som fixar den där kletiga konsistensen, men också jagar tag i baciller. Dessa proteiner är synnerligen viktiga då kråkorna är riktiga bakterier- och virushärdar.

Det är deras huvudsakliga funktion, till och med. Snorkråkorna agerar som din kropps första försvarsmekanism mot baciller. När du andas in så får du inte bara in luft i kroppen – du får också in bakterier, virus och smuts. Det här kan dock fasta i en hög av slemmigt snor inne i dina näsborrar.

Det fungerar som ett flugpapper – fast mot baciller. När du sedan fortsätter att andas in så hårdnar snoret och blir slutligen till en kråka. Den kapslar då, likt en fängelsecell, in sina små fiender som vill skapa kaos i kroppen.

Bild: Flickr

De här bakteriehärdarna blir man vanligtvis kvitt genom att snyta sig eller nysa, men om man då i stället bestämmer sig för att äta dem, så skickar du in allt i kroppen igen. Med andra ord utsätter du din hälsa för en helt onödig risk – som kan resultera i sjukdom, skriver sajten.

Somliga hävdar att snorkråksätande kan stärka ditt immunsystem då du lär det känna igen och attackera invaderande baciller. Men nej, vi beklagar – det finns ingen vetenskaplig grund för att backa upp det här. Att peta i näsan kan dessutom innebära att du får en portion bakterier under naglarna – som då kan spridas vidare till andra människor och föremål.

Så nästa gång du funderar på att smaka på en snorbuse – skippa det och hämta i stället en näsduk.

Tryck nu på Dela-knappen för att sprida den här viktiga informationen vidare till dina bekanta! Det är nog mer välbehövligt än man kan tro!