Elevernas hyllade svar – när rektorn nekar dem gratis tamponger i skolan

Jag tillhör den skara som tycker att mensskydd ska vara gratis, eller i alla fall billigt, för kvinnor. Jag kan inte hitta någon vettig förklaring till varför de ska behöva betala dyrt för att ha mens. Över tid blir det ju till och med ganska stora summor pengar.

Även om saker och ting måste få kosta här i livet, så borde det gå att hitta en bättre lösning här – det är min bestämda uppfattning. Jag tror dessutom att en hel del av er håller med mig.

I alla fall under tidiga år, när mensen kan vara en känslig fråga, så borde sådant här gå att lösa kostnadsfritt. Det kanske dessutom kan vara ett steg i att normalisera det hela ytterligare, vilket i sig vore ett jättebra argument.

Bakade tampong-kakor – i protest

Flickor i sjuan på en skola i USA tyckte också att de skulle få gratis mensskydd, vilket Daily Mail rapporterat om. Den manlige rektorn sa dock bestämt nej – med motiveringen att det här ”privilegiet” skulle kunna missbrukas.

Vad han exakt menade med det förblir oklart.

Shutterstock

Hur 13-åringarna reagerade? Med att baka tampong-kakor som en ”protest”. Dessa tog man sedan med sig till skolan. Nu har deras klockrena, starka och kreativa initiativ fått enorm uppmärksamhet.

Presidenten för organisationen NARAL Pro-Choice America, Ilyse Hogue, hyllade flickornas demonstrativa bakverk på Twitter.

Hon skrev: ”Min väns sjundeklassare går i en skola där barnen önskade gratis tamponger i badrummen. Den manlige rektorn sa nej eftersom de skulle ”missbruka privilegiet”. Barnen bestämde sig då för att anordna en kak-protest. Skåda tampong-kakorna!”

Initiativet hyllas över hela USA

En annan framstående kvinna som hyllar initiativet är Nancy Kramer som startat ”Free the Tampons” som arbetar för att mensskydd ska vara just gratis. ”Tamponger och bindor ska behandlas som toapapper. De fyller ungefär samma syfte”, säger hon till Huffington Post.

Jag tycker att skolflickornas protest var helt klockren – och nu hyllas den, med all rätt. Visst tusan borde mensskydd vara gratis!

Vem vet, det här kanske kan få fart på saker och ting. Vill du hjälpa till får du gärna trycka på DELA här nedanför, så kanske fler kan få upp ögonen för den här viktiga frågan!

Exit mobile version