Läkarnas varning: Därför ska du sluta använda toalettpapper

Använder du vanligt toalettpapper?

Ja, då är du en av många, många svenskar som gör sig skyldig till det misstaget. Det är i alla fall vad en rad läkare menar att man faktiskt gör.

Vanligt, torrt dasspapper kan nämligen lämna kvar avföringsrester eller skapa irritation vid analen, skriver The Mirror.

Nu varnar experter för användning av vanligt toalettpapper, rapporterar tidningen. Den otroligt vanligt förekommande produkten gör inte ett tillräckligt bra jobb avseende att få bort all avföring efter att man bajsat, menar man.

Överdriven torkning kan skapa problem

Utvecklingen i branschen har dessutom inte gått framåt speciellt mycket senaste tiden.

Wikimedia Commons

I länder som Japan, Grekland och Italien använder man bidéer i hög grad, vilket leder till att rensningen där bak blir mer komplett – men här har många andra nationaliteter halkat efter. Bland annat USA och Sverige.

Läkare menar också att överdrivet hård torkning kan orsaka hälsoproblem som analskador, klåda och urinvägsinfektion. Det kan i längden också öka risken för att drabbas av hemorrojder, skriver The Mirror.

Flickr

Även om det kan låta absurt, så har amerikanska kändisar som Will Smith och Terrence Howard öppet förespråkat användande av våtservetter där bak. Den förstnämnde har till och med kallat proceduren för ”speciell och otrolig”.

Miljontals med skitiga anus

Enligt sajten Tonic har 90 procent av hushållen i Japan, Grekland och Italien en egen bidé – men att hitta en sådan i ett svenskt eller amerikanskt hem är högst ovanligt. Frågan är nu om man bör fundera över att investera i en sådan. Enligt experter är svaret ja då det ska underlätta ”städningen” i baken. I synnerhet då efter att man gjort ”nummer två”.

PxHere

Rose George, som skrivit boken The Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters, säger till Tonic att toalettpapper inte får bort avföringsrester tillräckligt bra.

”Jag tycker det är häpnadsväckande att miljontals människor går runt med skitiga anus samtidigt som folk tror att de är rena. Toalettpapper rör runt skiten, men får inte bort den”.

Shutterstock

Så sluta genast använda toalettpapper och satsa på våtservetter i stället – det tycker i alla fall expertisen på området! Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga informationen!