Nu kommer unik ost gjord på mänskliga bakterier – från näsor, navlar och armhålor

Att skapa och producera ost är en sann konstform. Vi är många som älskar att äta grevé, gouda, port salut och andra ostar – men det finns även mer extrema varianter. De är givetvis mer sällsynta, men anses också vara delikatesser av många människor.

Bakterier från navlar, näsor och armhålor

Nu har det dock kommit en ost som får en att nästan svimma av blotta tanken. Det är till utställningen ”The food: Bigger than a plate” på Victoria & Albert Museum i London som man samlat ihop mikrober (främst bakterier) från brittiska kändisar – och sedan använt dem under framställningen av en specifik ost, skriver NDTV.

Den går under namnet ”Human cheese” och enligt sajten Shared är det främst från navlar, näsor och armhålor som man ansamlat bakterierna. Det är sedan när mjölken ska omvandlas till ostmassa som mikroberna adderas, skriver museet på sin blogg – och de hjälper då till under skapandeprocessen.

Bakgrunden till idén kommer från att ostproducenter fått fram att de bakterier som vanligtvis använts vid tillverkningen ost i många fall liknar de som finns på den mänskliga huden. Man vill dessutom, med det här projektet, påvisa att sådant som finns i kroppen också kan användas vid matlagning. Det bör inte vara så tabu som det verkar vara i dag, tycker man, enligt Shared.

Nedan kan du se ett kort klipp om den omtalade osten!

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/rmJhyjbDma0″ /]

Känner du någon som borde testa den mänskliga osten? Tagga då den personen i kommentarsfältet på Facebook, eller dela vidare den här artikeln till dina ostälskande vänner!

Exit mobile version