Bilden som delar nätet: Går katten upp eller ned för trappan?

Nu när det är mörkt och ruggigt ute så myser man gärna ned sig i soffan med en filt. Men på något vis behöver man ju stimulans, annars blir man snabbt uttråkad och rastlös.

Vill man träna sitt gamla hjärnkontor kan man alltid lösa kluringar, och tittar man bara på nätet, bortom morgontidningarnas korsord, så hittar man snabbt en mängd olika kluringar av allehanda slag.

Som den här nedanför, till exempel.

Synvillor, eller optiska illusioner som de också kallas, har gäckat människohjärnor sedan tidernas begynnelse.

Skaparna av synvillor har en förmåga att rita eller måla på ett vis som lurar det mänskliga ögat att se något som kanske, eller kanske inte, egentligen är något annat. Det hela är nästan att betrakta som en vetenskap och är faktiskt väldigt häpnadsväckande.

Finns inget rätt svar

En optisk illusion lurar ögat att fastna i vissa detaljer i en bild. Om vi sedan blinkar eller tittar bort i några sekunder för att sedan titta på bilden igen kan vi helt plötsligt se något helt annat.

Det har inte med att bilden på något vis förändrats, utan att bilden är ritad på ett sådant sätt att man kan se flera olika motiv i en och samma bild. Oftast finns heller inget ”rätt svar” utan bilden kan diskuteras i evigheter – allt ligger helt enkelt i betraktarens öga.

Katten i trappan

Dagens kluring är en klassisk optisk illusion som verkligen delat nätet.

Går katten upp eller ned för trappan?

Upp eller ned?

Vid en första anblick kan man tro att kissemissen kommer ned för trappan. Men tittar man bort ett ögonblick och sedan på bilden igen kan man lika se att den knatar uppåt.

De som tycker att katten går ned för trappen hänvisar till kanterna på trappstegen och den ljusare delen bakom katten. Faktum är att det inte finns ett rätt svar, då ingen av skaparna förklarat hur det egentligen ligger till.

Vad tycker du, går den upp eller ner för trappan?

Vad spännande det är med synvillor ändå! Tryck nu på DELA-knappen och se vad dina vänner tycker!