Storbonden: Du har förvarat ägg på fel sätt hela ditt liv – så här enkelt håller du äggen fräscha under längre tid

Hur ska man egentligen förvara sina ägg? Det är en fråga som kan skapa rejäla diskussioner kring ett middagsbord. Å ena sidan, å andra sidan och så vidare i all oändlighet.

De flesta diskussioner kring äggförvaring rör dock oftast om man ska ha dem i kylskåpet eller, som i affären, i rumstemperatur. Vad många dock missar är åt vilket håll äggen ska förvaras.

Ska den spetsigare delen peka uppåt eller nedåt vid förvaring? En amerikansk storbonde har det häpnadsväckande svaret – och en förklaring.

Det är på det sociala mediet TikTok som den amerikanske bonden Noah Young, till vardags på familjebondgården The Shiloh Farm i Nebraska, förklarar varför vi förvarat våra ägg fel hela våra liv, skriver Metro.

Bildkälla: Pixabay

Så förvarar man ägg bäst

I klippet förklarar Noah att den spetsiga delen av ägget faktiskt ska peka nedåt. Hur kommer då det sig?

– Den rundare delen av ägget har en liten luftcell vars uppgift är att skydda äggulan från bakterier, till exempel salmonella. Förvarar du äggen med den runda delen nedåt kommer luftcellen att börja lyfta sig så småningom vilket kan föra bakterier närmare äggulan, säger Noah i klippet.

Bildkäla: TikTok

”Håller äggen fräscha längre”

Noah förklarar vidare i klippet.

– Men om du istället låter den spetsiga delen vara nedåt så kommer luftcellen att stanna kvar högst upp i ägget och på så vis håller sig äggen fräscha längre.

Klippet har i skrivande stund setts över två miljoner gånger.

Du kan se hela klippet här nedanför, på engelska.

Kommer du att vända på dina ägg från och med nu? Eller kände du redan till det här?

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!