Forskarnas slutsats: Att umgås med dina barn ökar livslängden

Att ha familjen nära, framför allt på äldre dar, är fantastiskt. Men tyvärr är det få förunnat då barnen ofta flyttar iväg när de blir tillräckligt stora för att sedan skaffa egna familjer.

Då kan det bli svårt att ses lite mer spontant och man får kanske hålla sig till att ses på högtider så som jul och påsk till exempel.

Men nu finns det faktiskt forskning som tyder på att ett litet extra besök från barnen kan förlänga livet, skriver New York Times.

Att tillbringa tid med sina barn är ibland lättare sagt än gjort. Ofta flyttar ens vuxna barn till annan ort och när de sedan skaffar egna familjer blir det ännu svårare att få till ett besök. Men faktum är att det kan vara värt den där extra ansträngningen för att träffa sina barn, enligt en ny studie.

”Glädjen från andra människor försvinner aldrig”

Studien utfördes vid University of California i amerikanska San Francisco och den visade att människor som inte har sin familj runtomkring sig ofta dör tidigare.

I studien deltog 1 600 personer med en snittålder på 71 år. Resultatet visade att, oavsett ekonomisk status, så levde de som hade sina nära och kära runt sig längre än de som levde ensamma i stor utsträckning.

23 procent av de som levde ensamma dog inom sex år från studien jämfört med 14 procent av de som regelbundet träffade sina barn och familj.

– Det är ett behov som följer med oss hela livet. Glädjen från andra människor försvinner aldrig, säger Barbara Moscowitz som jobbar på Massachusetts General Hospital till New York Times.

Uppmuntra föräldrarna

Som barn till en lite äldre förälder så finns det flera saker man kan göra, utöver att själv umgås mer med sin förälder.

Ett exempel som tas upp i studien är att även uppmuntra sina föräldrar att umgås mer med andra utanför familjen Till exempel har man kunnat se att äldre som bor på ett boende där de får umgås med andra mår bättre än när de lever själva.

Bildkälla: Flickr

Sedan är det ju så att även barn får mycket i utbyte av att umgås med sina föräldrar också. Föräldrarna besitter ofta mängder av visdom och kunskap om både det ena och det andra. För att inte tala om alla goda kakrecept man kan få ta del av! Tryck nu på DELA-knappen för att hylla alla föräldrar!