Här är företaget som låter anställda ta ledigt – för att vara med sin hundvalp eller kattunge

Här är företaget som låter anställda ta ledigt – för att vara med sin hundvalp eller kattunge

De flesta av oss som någon gång har fått barn har tagit ut föräldraledighet. Att vara med på nära håll och följa sonens eller dotterns uppväxt är fantastiskt – och det är en tid som man aldrig glömmer.

Samtidigt behandlar många hussar och mattar sina djur som att de vore småbarn. Med all rätt, så klart – men det kan vara kämpigt att kombinera jobb eller heltidsstudier med att ha exempelvis en liten valp där hemma.

För att man ska kunna ge sitt djur den tid som han eller hon förtjänar så inför nu det svenska företaget Arkens Zoo så kallad ”Tasstid” för sina anställda.

Upplägget innebär att om någon ur personalen hos Arkens Zoo skaffar hund eller katt så får man vara ledig i 3 dagar – med full lön. Det är alltså ett ännu bättre ersättningsupplägg än när man är föräldraledig.

Freestockphotos

Hos den välkända zoohandeln är redan 90 procent av personalen djurägare, men den här nya möjligheten ser man som en viktig del i företagshälsan.

– Djur kommer alltid i först i allt vi gör och det är därför Tasstid är ett naturligt steg i utvecklingen av vår företagskultur, säger Nanna Martin-Löf, HR-direktör på Arkens Zoo, enligt Svenska Dagbladet.

– Att skaffa valp eller kattunge är ett viktigt beslut och förändrar vardagen väsentligt. Vi vill stödja våra anställda under sina första dagar med sin nya familjemedlem, berättar hon.

Pixabay

Tasstid – ett fantastiskt initiativ

Arkens Zoo är dock inte helt ensamma om att nu ha husse- och matteledighet. Det brittiska IT-företaget Bitsol Solutions, det skotska öl-bryggeriet Brewdog och husdjursföretaget Mars Petcare erbjuder alla så kallad ”pawternity leave” till sina anställda.

– Beroende på behoven hos varje husdjur kan de första dagarna tillsammans vara ganska intensiva och sömnlösa nätter är vanligt förekommande för många djurägare. En ung valp eller kattunge kräver konstant uppmärksamhet och ovillkorlig kärlek, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arkens Zoo, enligt tidningen.

– Att uppmärksamma djurens behov och spendera tid med dem stärker deras lärande, bygger tillit och hjälper till att förhindra beteendestörningar i framtiden, menar hon.

Pexels

Det här måste jag säga är ett helt fantastiskt initiativ! Det är uppenbart att det här företaget verkligen bryr sig om sina anställda och deras djurs bästa. Att få vara nära sin valp eller kattunge under den allra första tiden är så klart jätteviktigt, så det är bara att hoppas på att ännu fler hoppar på den här trenden.

Sedan inväntar vi bara första företaget som tillåter ”vabbande” för en liten tagg i tassen!

Tryck nu på dela-knappen om du också gillade det här initiativet, så kanske vi tillsammans kan få fler företag att erbjuda ”Tasstid” till sin personal!