Möt papegojan som talar dalmål – och säger ifrån på skarpen: ”Håll käften!”

Ett djur som alltid fascinerat mig är papegojor. De har en otrolig förmåga att lära sig saker och ting, men det som de kanske är mest kända för är ju att de faktiskt kan bli duktiga på att prata.

I världen finns det mellan 350 och 370 olika arter. De skiljer sig åt på många sätt, men gemensamt för så gott som samtliga är att de är otroligt vackra. De flesta är dessutom intelligenta och kan chocka oss människor med sina starka instinkter och imponerande färdigheter.

Den mest charmerande fågeln jag stött på är dock Jackolina – från Borlänge!

Hon är egentligen från Afrika, men bor i Borlänge. Den 32-åriga papegojan kan upp till 250 ord och har en otrolig förmåga att förstå i vilka sammanhang som de passar in.

Kan vara ful i mun

Jackolina flyttade som 1-åring in hos Ann-Charlotte Boman i Smedjebacken och det tog inte ens ett halvår innan hon lärde sig sina första ord. Papegojan är en grå jako som förutom sina svenska ord även kan hälsa på engelska.

Youtube

Trots att hon är riktigt charmig kan fågeln även vara lite ful i mun. ”Håll käften” är exempelvis ett av hennes favorituttryck.

Men det som kanske fascinerar mest är att man i Jackolinas tal kan ana dalmål. I synnerhet när hon är tydlig med att inte vara från Borlänge, utan från Smedjebacken. Eller ”Smébacken”, som jakon säger.

Youtube

Annan kuriosa är att den här fågeln älskar banan och tycker om att pussas. Jag kan inte få nog av den här pippin – och skrattar gott åt det här underbara inslaget (nedan)!

Kolla nu själv in klippet!

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ssuAPuLG9K0″ /]

Visst är detta helt underbart! Tryck nu på dela-knappen om du håller med och låt dina vänner lära känna Jackolina!