Forskarnas slutsats: Din syster gör dig till en bättre och lyckligare människa

Forskarnas slutsats: Din syster gör dig till en bättre och lyckligare människa

Mina syskon och jag har alltid kommit väldigt bra överens.

Som unga och hormonstinna individer hände det självklart att man bråkade och var lite elaka mot varandra, men i takt med att vi blev äldre så började vi att uppskatta varandra mer.

Det handlar nog om mognad, skulle jag tro.

Jag har dock faktiskt aldrig funderat i banor kring om min bror eller syster har olika inverkan på mig. Jag ser dem nästan som samma person, de är så otroligt lika – men nu har det visat sig att systrar har ett extra positivt inflytande på andra människor.

De gör helt enkelt våra liv aningen bättre, skriver Goodfullness.

Den här slutsatsen framkom första gången i en studie 2010 som då publicerades i The Journal of Family Psychology. Man hade då undersökt hela 400 familjer med fler än ett barn. Resultatet slog då fast att systrar bidrog till en god mental hälsa för sitt, eller sina, syskon.

Pixabay

Forskarna kom också fram till att de som hade en syster hade lättare för att känna empati, var bättre på att kommunicera och dessutom skickligare på att lösa konflikter.

Det positiva vinner

Det här har sedan bekräftats i en liknande rapport från Brigham Young University, enligt sajten InspireMore.

Laura Padilla-Walker, en av huvudförfattarna till den förstnämnda studien, hävdar att även i mer stökiga familjerelationer, så överväger de positiva bitarna de negativa vad gäller allt det som just systern bidrar med till syskonens liv.

– Så länge det finns en tillgivenhet så vinner det positiva, säger hon enligt Goodfullness.

MaxPixel

Då syskon ofta bråkar i tidig ålder så måste de lära sig att kontrollera sina känslor. Det är en avgörande egenskap för hur man ska utvecklas senare i livet. Även om syskon inte alltid kommer överens så råder det ingen tvekan om att ha en bror eller syster generellt bidrar till en mindre ensam uppväxt.

Extra stark sammanhållning

Det kommer nog inte som en chock, det som studien också tar upp, att flickor i unga år vanligtvis är mer pratsamma och kommunikativa än pojkar. Om man då har en syster så leder det många gånger till att man lär sig att ta efter hennes positiva egenskaper, enligt studien.

MaxPixel

En av de tydligaste uppsidorna som rapporten lyfte fram var just ansvarstagande. Om det finns en syster i familjen så brukar exempelvis familjesammanhållningen vara extra stark – även efter att föräldrarna har gått bort.

Så även om det bråkas lite då och då mellan syskon, så kan de meningsskiljaktigheterna bara betraktas som små, små gupp på vägen. Förhoppningsvis kommer er relation att förbli stark – och då har man ju en sann vän för livet!

Något är knasigt i mysiga familjefotot – men kan du se vad det är?

Snåla inte nu, DELA det här med dina syskon, eller tagga din älskade syster i kommentarsfältet!