Pruttar: Här är 7 överraskande och hälsosamma fördelar med att släppa väder

Redan som liten knodd får man lära sig att prutta, det gör man absolut inte bland folk. Inte nog med att det luktar illa, det kan dessutom skapa dålig stämning. Ingen i din närhet har lust att dra in din pruttlukt i näsan.

Men ibland går det helt enkelt inte att hålla sig. Oavsett om man ligger hemma i soffan eller är på en lyxig middagsbjudning så kommer det ut en redig brakare som för att man inget hellre vill än att sjunka genom marken.

Dock är fisar något av det mest naturliga vi människor gör, precis som att andas och att äta – och egentligen inget att skämmas över, även om det kan lukta lite illa ibland.

Nu kan man dessutom hävda att man helt enkelt ser efter sin egen hälsa, vilket ju verkligen är på tapeten nu för tiden!

Enligt Medical Daily och thefartfacts.com pruttar vi mellan 10 till 14 gånger per dygn – och man släpper mest väder samtidigt som man sover.

I studier där män och kvinnor fått äta samma typ av mat visar det sig att vi fiser ungefär lika ofta, men om det är några som lägger fler brakare, så är det faktiskt kvinnor.

Här nedan listar vi sju positiva saker som händer med din kropp när du släpper väder!

Bildkälla: Shutterstock

1. Du känner dig mindre uppblåst

Har du ont i magen efter att du ätit kan en liten fjärt göra stor skillnad.

Det är aldrig kul att känna sig svullen speciellt inte om du knappt kan knäppa jeansen. Det kanske inte är farligt men ack så irriterande.

Studier visar att det bero på att kroppens celler behåller mer vatten än vanligt, men det kan även bero på gas som väntar på att få komma ut. Ett mycket enkelt sätt att bli av med uppblåstheten är helt enkelt att lätta lite på trycket.

2. Det är bra för tarmen

Kommer du ihåg när mamma sa åt dig att inte gå och hålla inne på fjärtarna för länge? Ett bra råd som fortfarande bör tas på största allvar. Att hålla inne sina pruttar under en längre tid kan rent av vara skadligt.

Givetvis är det inte farligt att hålla sig en liten stund för att undvika obekväma situationer, men det kan det ha en dålig inverkan på tarmen om du redan lider av matsmältningsproblem skriver Women’s Heath.

Bildkälla: Shutterstock

3. Kan vara en bra varning

Att fisa är en av kroppsfunktioner som du helt enkelt inte kan bli av med, oavsett hur mycket du försöker.

Även om det hade varit skönt att slippa ibland så kanske du kommer vara tacksam när du inser att dina fisar kan förutspå allvarliga problem med din hälsa.

Extremt dålig lukt, ovanligt mycket gas och konstig smärta när du fiser kan vara tecken på att du behöver uppsöka läkare. Symtomen kan uppstå både om du är laktosintolerant eller i värsta fall vara ett tecken på tjocktarmscancer.

4. Pruttlukten är bra för dig

Ja, du läste rätt, att lukta på dina pruttar kan faktiskt vara bra för dig.

Det låter kanske helt galet men studier indikerar att föroreningarna vi producerar i våra pruttar, vätesulfid, kan skydda oss mot framtida sjukdomar.

Den illaluktande gasen är giftig, och blir farlig i stora mängder men i små mängder kan den svälta skadliga celler och förhindra framtida sjukdomar som stroke och hjärtattacker.

Bildkälla: Shutterstock

5. Hjälper dig hålla kosten

Alla behöver en balanserad kost för att må bra, och dina fisar kan hinta om vad du behöver. Olika produkter ger olika sorters gas.

Om du till exempel fiser väldigt sällan kan du behöva äta mer fibrer, medan om du äter för mycket rött kött kan ge dig mycket illaluktande pruttar skriver Women’s Health.

6. Ju fler pruttar, desto gladare

Nu ska ni få veta en lite ovanlig sanning: glada människor pruttar mer.

Med andra ord är det ett ganska enkelt sätt att må lite bättre. Olika livsmedel kan bidra till en effektivare matsmältning, till exempel blomkål, vitkål och brysselkål.

Enligt NPR kickar dessa grönsaker igång dina tarmbakterier, och en bra matsmältning innebär också mer gas.

7. Det är väldigt skönt

Även om ingen vill erkänna det finns det få saker som är så lättande som att äntligen få släppa en riktig brakare som du gått och hållit på länge.

Att gå och knipa kan leda både till att du blir sur, korthuggen och obekväm.

Är du förvånad över allt du precis läst? Det var jag, och även om jag fortfarande tycker pruttar är någon man gör i enskildhet så ska jag definitivt vara lite mer uppmärksam på mina fjärtar.

Bildkälla: Wikipedia

Tryck nu på DELA-knappen så att även dina vänner kan börja släppa loss sina pruttar!