Viktigt: Därför ska du aldrig dricka varmt kranvatten

Att få komma in från en varm sommardag och släcka törsten med ett glas kallt dricksvatten kan vara riktigt härligt, man liksom känner hur kroppen suger åt sig av vattnet den får i sig.

Dricksvatten är människans allra viktigaste livsmedel, får vi inte i oss tillräckligt mycket vatten på regelbunden basis så blir vi sjuka. I Sverige är vi välsignade med väldigt bra dricksvatten, vilket inte är lika självklart i andra delar av världen.

Här kan man alltid tappa upp ett glas vatten direkt ur kranen och dricka utan att oroa sig för att få i sig något som man kan bli sjuk av. Dock är det väldigt viktigt att inte dricka varmt vatten direkt ur kranen.

I Sverige gör vi av med ungefär 160 liter vatten per dag och person. Tio av dessa liter används för att dricka och laga mat, enligt Livsmedelsverket.

Bildkälla: Christine Olsson/TT

Inte dricka varmt vatten ur kranen

Att ha ett bra dricksvatten som är fritt från farliga bakterier är med andra ord väldigt viktigt.

Inte bara på individnivå, utan vi behöver bra vatten för att exempelvit matindustrin ska flyta på som den ska.

Vem tar då ansvar för att vattnet vi dricker dagligen är rent och fräscht? Det gör de som förser oss konsumenter med vatten via ett ledningsnät. De ska ansvara för att vattnet är fritt från bakterier och annat som kan skada vår hälsa.

Bildkälla: Leif R. Jansson/TT

Räknas inte som livsmedel

Men faktum är att det bara är kallt kranvatten som kontrolleras för bakterier och annat farligt. Varmt kranvatten är helt enkelt till för annat än att dricka och använda till matlagning.

Därför räknas inte varmvatten som ett livsmedel, varför man aldrig ska dricka varmt vatten ur kranen. Isåfall bör man koka vattnet så att eventuella farligheter försvinner.

Bildkälla: Pixabay

Visste du om det är? Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!