Kassabiträde hånar tanten i mataffären – men mormors klockrena svar lämnar slyngeln mållös

En av de populäraste frågorna inom politiken numera är miljön. Visst, det är så klart jättebra och självklart ska vi värna om djur, natur och vår planet. Samtidigt brukar den yngre generationen vara snabba med att påpeka att vi lite äldre inte tänkte tillräckligt på miljön förr i tiden – och att det märks nu.

Frågan är då om de har rätt?

Den här berättelsen hittade jag på nätet tidigare i veckan – och jag tycker att mormoderns svar är helt klockrent! Snacka om att ge svar på tal.

Huruvida det här hänt på riktigt eller inte, det har jag faktiskt inte en susning om.

Historien har dock florerat på nätet en tid och då varit väldigt populär. Därför spelar det kanske inte så stor roll om den är sann, fiktiv eller har berättats innan – i och med att budskapet är så bra så räcker det gott för mig!

”Jag skulle betala på Ica tidigare i dag när det unga kassabiträdet med en barsk ton föreslog att jag nästa skulle ta med mina egna kassar nästa gång eftersom plastpåsar inte är bra för naturen och att jag nu var en av många miljöbovar.

Inte samma miljötänk

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket förr. Killen i kassan svarade att det är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.”

Han hade förstås rätt angående en sak – vår generation hade inte samma miljötänk på ”vår tid”.

Men vad hade vi på vår tid då? Efter kort funderande och sökande i min egen själ insåg jag vad vi hade. Jag berättade då det för honom.

Förr hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger.

Men vi hade inte miljötänk!

Pixabay

Vi gick i trappor för vi hade ju inte hiss eller rulltrappor i alla butiker, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några 100 meter. 

Men kassabiträdet har rätt – vi hade inget miljötänk.

Då tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.

Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket – men kassabiträdet hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Klippte gräs för hand

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. TV:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand. Vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar för att skydda dem – vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta, så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband och trappmaskiner.

Men kassabiträdet hade rätt – vi hade inte miljötänket då.

Youtube

Vi drack vatten från kranen i stället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut i stället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln i stället för att kasta hela hyveln bara för att bladet var slött. Men vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar om dygnet). Vi hade ett eluttag i varje rum i stället för ett dussintal uttag i en stor förgrening.

VI behövde inte heller ha en datoriserad pryl som skickade datasignaler 2 000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.”

Är det inte lite trist hur dagens ungdom klagar över hur slösaktig den äldre generationen var bara för att vi inte hade ”miljötänk”? Snåla inte nu, tryck på dela-knappen om du håller med och gillade krutgummans svar!