7 vanliga misstag du gör varje gång du kokar pasta – utan att veta om det

Pasta är en basvara i många svenska hushåll. Den pasta vi svenskar mumsar i oss kommer från Italien, men hur den kom dit och fick sin nuvarande status är lite oklart.

Pasta blev snabbt en favorit i Sverige, dels för att den gick snabbare att tillaga än den klassiska, svenska potatisen och dels för att det ju är så himla gott.

Det går att kombinera pasta med snudd på vad som helst, och vem älskar väl inte en varm carbonara eller en underbar spagetti med köttfärssås?

Men faktum är att många begår ett gäng misstag när de kokar sin pasta, enligt de italiensk-amerikanska stjärnkockarna Carmine Di Giovanni och Glenn Rolnick.

Det är för tidningen Business Insider som Glenn Rolnick och Carmine Di Giovanni, som driver pastarestauranger från New York till Las Vegas, avslöjar misstagen folk gör när de kokar pasta.

Här är de vanligaste.

1. För lite salt

De flesta saltar vattnet, men för lite. Här kan man gott ta i lite mer, enligt stjärnkockarna.

Salt höjer smaken på pastan, men man måste även tänka på att man använder en hel del vatten vilket gör att man också måste salta därefter.

2. Ingen olja i vattnet

Att hälla ned en skvätt olivolja i pastavattnet är också vanligt, för att pastan inte ska klibba ihop. Men det behövs alltså inte.

– Ingen olja, det gör pastan gummiaktig, säger Glenn Rolnick till Business Insider.

– Olja är verkligen inte nödvändigt, säger Carmine Di Giovanni till Business Insider.

3. Torka inte pastan för mycket

Många skakar av sin pasta i ett durkslag, vilket är helt okej bara man inte skakar för mycket.

– Pastavattnet ger en lenare konsistens till hela rätten, så det räcker med att hälla av litegrann, säger Carmine Di Giovanni till Business Insider.

Bildkälla: Snappygoat

4. Skölj inte av pastan med vatten

Precis som på punkten ovan, man vill ha kvar lite pastavatten på själva pastan. Stärkelsen i pastavattnet hjälper andra smaker att sätta sig i pastan.

– Jag får den här frågan ganska ofta. Det är ett jättemisstag att skölja av pastan med vatten, säger Carmine Di Giovanni till Business Insider.

5. Spara inte pastavatten till såsen

Det här betraktas av många som ett litet expert-knep. Men har man lagat enligt punkterna ovan så behöver man inte detta.

– Nej, såsen ska smaka tillräckligt bra utan att behöva hälla på pastavatten, säger Glenn Rolnick till Business Insider.

6. Våga prova färsk pasta

Torkad pasta kan hittas i de flesta skafferier i svenska hushåll, men färsk pasta är att föredra.

– Torr pasta fungerar kanon om du ska göra en pastasallad till exempel. Men annars skulle jag rekommendera färsk pasta när det går, säger Carmine Di Giovanni till Business Insider.

Bildkälla: Snappygoat

7. Smaka av på rätt sätt

Det gamla knepet, att kasta en spagetti på väggen för att se om den är färdig, är ingenting som riktiga kockar ägnar sig åt.

– Absolut inte, såvida du inte verkligen gillar att städa. Bättre att smaka och se om den har rätt konsistens, säger Glenn Rolnick till Business Insider.

Hade du koll på detta? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!