Forskarnas slutsats: Ett varmt och skönt bad bränner lika många kalorier som en långpromenad

Det talas ofta om nyckeln till ett långt och lyckligt liv i tidningar och på tv, och något exakt svar tycks inte finnas. Vissa säger att man ska äta si eller så, vissa säger att man ska dricka det ena eller andra och så fortsätter det i all oändlighet.

Något de allra flesta dock tipsar om för att hålla sig frisk länge är motion i olika former. Det behöver inte innebära att man springer ett maraton, utan kan gott vara några raska promenader i veckan.

Men en studie verkar ha hittat ett sätt att motionera hemmavid på, utan att ens bli andfådd. Forskarna såg nämligen att man förbränner lika många kalorier under ett varmt och skönt bad som under en halvtimmes promenad, skriver BBC.

Dra på sig träningskläderna och ge sig ut i skogen eller tappa upp ett varm bad och krypa ned i – det är frågan. Åtminstone om man frågar Steve Faulkner, doktor vid Loughborough University. Han har nämligen forskat kring hur man kan ersätta traditionell motion med något mer behagligt.

Motsvarade 30 minuters promenad

Studien bestod av tio män som fick genomgå tester. I den första delen så fick männen bada i 40-gradigt vatten i en timme och sedan äta en lättare lunch.

I studiens andra del fick männen cykla på en träningscykel under en timmes tid, och sedan äta en lättare måltid.

Efteråt mättes deltagarnas värden. Cyklingen brände fler kalorier än badet, men badet brände ändå 140 kalorier, vilket motsvarar 30 minuters snabb promenad.

Kan hjälpa vid diabetes

I samma studie fann man också att deltagarnas blodsockervärden sjönk mer i badkaret än på träningscykeln, en upptäckt som kan vara ett stort framsteg när det kommer till behandling av diabetiker som har svårt att motionera.

– Det här var helt oväntat för oss. Faktum är att nivåerna var så mycket som tio procent lägre efter badet än efter träningen, säger Steve Faulkner till BBC.

Bildkälla: Youtube

Så det kanske inte är läge att kasta träningskläderna i soptunnan men nog kan man kanske unna sig ett skönt bad ibland istället för att ge sig ut i snöblasket!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa de här underbara nyheterna!