Kostexperten: Här är maten som botar din bakfylla – 7 ingredienser som gör dig pigg på nolltid

Våren är äntligen i antågande, dagarna blir varmare och längre och vi kan äntligen börja packa in vinterkläderna längst in i garderoben igen. Med bättre väder så ökar också lusten att slita fram grillen, slänga på något gott och avnjuta det hela tillsammans med en, eller flera, kalla öl.

Skulle man råka ha så pass trevligt att det blir några öl för mycket så vet vi alla hur det känns att vakna upp dagen efter.

Munnen känns som en öken, det låter som att någon spränger berg inuti huvudet och magen känns upp och nedvänd – en klassisk bakfylla helt enkelt.

Hur botar man bäst en bakfylla? Enligt Sian Baker, näringsterapeut, så finns det sju saker man kan äta för att lindra de värsta symtomen, skriver The Mirror.

Med solen ökar också alkoholkonsumtionen, det är sedan gammalt. Med ökad alkoholkonsumtion så ökar också risken för en obehaglig bakfylla.

Självklart ska man alltid försöka dricka med måtta, eftersom alkohol är ett skadligt gift. Men om det råkar bli någon öl för mycket så finns det några knep man kan ta till för att må lite bättre.

”Uttorkade och illamående”

Sian Baker är näringsterapeut på företaget Check my body health och har satt ihop en lista på sju ingredienser som tar bort den värsta baksmällan.

– När man druckit mycket så upplever många att de är uttorkade och får huvudvärk, blir illamående och svårt att sova. Trots att det kan vara roligt att festa till det ibland, är dagen efter aldrig rolig.

Går det då att undvika bakfylla? Nja, inte om man dricker mycket men det finns saker att tänka på.

– Att undvika uttorkning är viktigast, så drick ett glas vatten mellan varje öl eller drink. Men maten här nedanför kan också hjälpa till med att ta udden de allra värsta symtomen dagen efter.

Här är då de sju ingredienser som Sian rekommenderar att man har hemma om man känner på sig att det kan bli en sen kväll.

Bildkälla: Shutterstock

Mjölkprodukter

Detta kan vara bra att tänka på innan man knäpper den första, iskalla ölen. Dricker man mjölk eller yoghurt innan man börjar dricka så reducerar man effekten av alkoholen lite.

Vatten

Vatten klassas inte direkt som man och kan te sig självklart men det går inte att nog understryka vikten av att få i sig vatten.

Bildkälla: Leif R. Jansson/TT

Före, under och efter fest så hjälper vatten till med att bota bakfylla. Vill man så kan man lägga i lite socker och salt i vattnet dagen efter för att hjälpa till med att återställa balanserna i kroppen.

Fisk

Kanske inte det första man tänker på när man vaknar en söndagmorgon men fisk är fullt av protein, fetter och oljor som kroppen behöver. Fisk är också utmärkt att äta på förhand då flera av ämnena stannar i kroppen länge.

Har man svårt för att äta fisk så kan man ta omega 3-piller istället för att slippa må som en påse skridskor dagen efter.

Spenat

Kanske inte heller det första man känner sig sugen på efter en sen kväll men faktum är att kroppen töms på magnesium när man dricker alkohol så därför är det viktigt att fylla på den tanken.

Spenat är dessutom anti-inflammatoriskt vilket är bra för en sargad kropp. Tycker man inte om spenat så kan man kanske röra ned det i en brunch-omelett för att göra det enklare för sig.

Banan

Bildkälla: Pixabay

Elektrolyt-balansen i kroppen rubbas vid stora alkoholintag, därför måste man fylla på även dessa depåer efter att ha druckit.

Bananer är rika på just detta vilket gör att kroppen verkligen kommer att tacka dig efteråt. Om banan inte är din grej så går det bra med en avokado istället.

Ananas

Illamående? Då är ananas perfekt. Illamåndet beror på att kroppen behöver bromelain, ett enzym som finns i den söta och friska frukten ananas.

Perfekt att starta dagen med ett glas ananasjuice således!

Ingefära

Ingefära är en annan ingrediens som hjälper mot just illamåendet. Ingefära lugnar ned magen och är också nyttigt.

Självklart är det absolut bästa att ta det väldigt sparsamt med alkoholen – då sparar man på både kropp och själ!

Men det är ändå bra att ha dessa ingredienser i skafferiet – utifall att!

Kände du till dessa ”magiska” ingredienser? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa det här idag!