Kristen ilska mot SVT efter snoppskämt – demonstrerade utanför: ”Förlöjligar kristendomen”

Det här med humor är inte helt lätt. Vad får man skämta om och vad får man inte skämta om? Det kan man diskutera i evigheter fram och tillbaka utan att bli ett dugg klokare.

En del tycker att man får skämta om nästan vad som helst, medan vissa tycker att man borde ta det lite lugnare.

Oavsett var man står i den frågan så har SVT nu hamnat i blåsväder efter att ha publicerat ett gammalt klipp där komikern Per Andersson hånar kristna, enligt de kristna, skriver SVT.

SVT och komikern Per Andersson har hamnat i rejält blåsväder hos kristna. Detta efter att SVT tidigare i augusti publicerat en gammal sketch på sin Facebooksida där den folkkäre underhållaren sjunger om Jesus.

”Jesus ifrån Nasaret”

I klippet, som heter ”Kuk i hatt”, sjunger Per Andersson om olika saker man kan stoppa snoppen i, däribland ”Jesus ifrån Nasaret”.

Bildkälla: Facebook

Trots att klippet är från 2012 har det nu upprört många kristna, som i måndags bestämde sig för att demonstrera utanför SVT.

– Det här är absolut inget skämt, säger Aday Bethkinne, kristdemokratisk lokalpolitiker i Botkyrka, till SVT.

”Förlöjligar kristendomen”

Bethkinne säger att de anmält klippet flera gånger – utan framgång.

– SVT tar ingen hänsyn. De svarar bara att humor upplevs olika av alla, och att SVT är demokratiskt. Det här är absolut inget skämt, vi betalar licenspengar till SVT men det här är absolut ingenting vi står bakom. Jag hoppas det är sista gången man förlöjligar kristendomen. säger Bethinne till SVT.

SVT svarar på kritiken i ett mejl till Nöjesbladet:

”SVT skämtar om allt och det är viktigt för yttrandefriheten. Vi kommer inte att ta ned klippet. Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor”, skriver Tomas Hall, programchef på SVT Nöje.

Här nedan kan du se hela sketchen.

Vad tycker du – borde man få skämta om allting?

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här!