Läkarnas viktiga besked: Så många gånger ska du prutta per dag

Det spelar ingen roll om man är rik, fattig, bor på landet eller i stan – ingen kommer undan det faktum att vi människor pruttar då och då.

Det är kanske ingenting man pratar om på första dejten, men faktum är ju att pruttar är en helt naturlig process i kroppen för att bli av med gaser som uppstår till följd av det vi stoppar i oss.

Hur ofta vi pruttar skiljer sig dock från person till person. Men hur ofta ska man prutta egentligen?

Ämnet pruttar har forskats på en hel del eftersom att många människor i världen lider av magsmärtor till följd av gaser i magen.

Så ofta ska man prutta

Hur mycket man ska prutta är svårt att säga i exakta tal, men mellan 15 och 40 pruttar per dag anses vara normalt och hälsosamt.

– Frekvensen är inte jätteviktig, men om det luktar väldigt illa och om man känner sig svullen är det oroande, säger Rehan Haidry, doktor och gastroenterolog vid The London Clinic, till brittiska Metro.

Bildkälla: Shutterstock

Maten spelar stor roll

Föga förvånande går det att koppla vår flatulens till vad vi stoppar i oss. Lök, vitlök, bönor och kolsyrade drycker orsakar mycket gaser.

Hur väl vi tuggar maten påverkar också hur mycket gas som uppstår i magen.

– Pruttar man ovanligt mycket så beror det ofta på ett överskott av bakterier i tunntarmen. Det kan ofta orsaka magont och svullnad eftersom det är väldigt trångt om utrymme där, säger Rehan Haidry till Metro.

Därför stinker andras pruttar mer

Något som många säkerligen funderat över är varför man sällan tycker att ens egna fisar luktar speciellt illa, medan andra människors utsläpp stinker så man knappt kan andas.

Det har faktiskt en helt naturlig förklaring. För länge sedan bar människor inte byxor och underkläder och vi var också mindre hälsosamma och mer mottagliga för sjukdomar, som bland annat kunde spridas via pruttar.

Människan utvecklade då en instinkt att undvika andra människors gaser, helt enkelt för att hålla sig frisk.

Bildkälla: Shutterstock

Hade du koll på detta? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här informationen idag!