”Kex” eller ”chex”? Frågan har gäckat svenskar i många, många år och lett till diskussioner kring middagsbord från Haparanda till Smygehuk. Hur uttalar man egentligen kex?
Men nu kan vi alla lägga diskussionen till handlingarna – det finns ett sätt som är mer rätt än det andra, enligt Aftonbladet.
Det är en evig diskussion som uppstår så snabbt man träffar någon från en annan stad – hur uttalar man egentligen ordet kex? Uttalar man det med k i början eller med ett sch-ljud?
Lokala skillnader i uttal
Fredrik Lindström är idag känd som domare i det populära TV-programmet På Spåret men han är också doktorand i nordisk språkhistoria. Han har även gjort TV-serierna ”Värsta språket” och ”Svenska dialektmysterier”.
Enligt Lindström så finns det, som vi nog alla märkt, dialektala skillnader. I mellansverige och uppåt i landet är det vanligare att man uttalar det ”kex” medan man i södra delarna av Sverige ofta uttalar ordet ”chex”.
”I 99 fall av 100…”
– I 99 fall av 100 ska ordet uttalas som det låter. Och precis som orden kedja, kela och keramik ska det uttalas ”chex”. Så om jag måste välja ska det uttalas ”chex”, säger Fredrik Lindström till Aftonbladet.
Nu vet vi alltså svaret på den eviga gåtan, det uttalas ”chex”.
Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!