Hans kropp förvandlar mat till alkohol – blir full på en bit sockerkaka: ”Pratar strunt och går runt i cirklar”

Att ta några öl, några glas vin eller en whisky efter en lång arbetsvecka kan vara riktigt härligt. Att känna det där ljumma ruset sprida sig som en lugn filt inuti kroppen är ibland exakt vad man behöver.

Självfallet ska man alltid dricka med måtta och inte så pass att man blir bakfull dagen efter. Men några glas under helgen är man absolut värd.

Det är dock inte alla som behöver dricka alkohol för att bli berusade. 62-årige Nick Carson lider av en ovanlig sjukdom som omvandlar kolhydrater till alkohol i kroppen.

– Lite socker eller kolhydrater kan göra mig jättefull, säger Nick till The Mirror.

Sjukdomen som Nick lider av kallas Auto brewery syndrome, vilket innebär att hans kropp omvandlar kolhydrater till alkohol genom att jäsa inuti magen.

Blir jättefull på en tårtbit

Nick Carson, från engelska Suffolk, måste alltid ha med sig en alkoholmätare var han än går. Han kan nämligen bli full lite när som helst.

Det hela började för över 20 år sedan när Nick utsattes för starka kemikalier på sitt jobb som grovstädare. Hans kropp utvecklade då sjukdomen som gör honom berusad, utan att dricka alkohol.

Idag driver Nick sin egen städfirma, men det är allt annat än enkelt när man har Auto brewery syndrome.

– Jag är ju mer eller mindre ofrivillig alkoholist eftersom den här sjukdomen gör en till det, oavsett om man vill det eller inte, säger Nick till The Mirror.

Det innebär bland annat att Nick kan få extrema sug efter till exempel sockerkaka, på samma vis som en alkoholist känner ett sug efter en öl.

Bildkälla: Wikimedia Commons

”Pratar strunt och går runt”

Nick försöker undvika kolhydrater i mat så gott det går, men ibland är det omöjligt. Det räcker med en liten portion för att Nick ska gå från spiknykter till att vara jättefull på bara några minuter.

– Jag börjar prata strunt och går runt i cirklar. Det är läskigt och ibland minns jag inte vad jag gjort. En gång provade jag att äta lite fettsnåla chops, men då blev jag så full att jag kräktes och slocknade i vardagsrummet, säger Nick till The Mirror.

Tillsammans med sin fru Karen, 64, försöker nu Nick leva ett så normalt liv som det bara är möjligt.

Vill öka medvetenheten

Trots att det är psykiskt påfrestande tänker inte Nick låta sjukdomen bromsa honom. Att prata om sjukdomen hoppas Nick ska hjälpa fler i hans situation.

– Jag hoppas på att kunna öka medvetenheten kring den här sjukdomen genom att prata om den. Nu när jag vet lite mer om den så är den också lättare att hantera, jag försöker äta så lite kolhydrater och socker som möjligt, säger Nick till The Mirror.

Bildkälla: Pixabay

Det är bara att önska Nick lycka till! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa det här idag!