Läkarens viktiga varning: Sluta stoppa in vitlök i vaginan

Att ta väl hand om sitt underliv är viktigt, oavsett vilket kön man har. Det är där möjligheten till fortplantning frodas och det är dessutom väldigt delikata och ömtåliga kroppsdelar som kräver speciell omvårdnad.

För kvinnor är det viktigt att vårda vaginan för att slippa infektioner, som till exempel svamp. Söker man på nätet efter husmorskurer mot svampinfektion i underlivet så får man upp mängder av olika förslag, det ena konstigare än det andra.

Men frågan är om inte den här kuren är den absolut mest bisarra – den går nämligen ut på att stoppa upp vitlöksklyftor därnere. Något läkare nu varnar för.

Vad är anledning till att någon ens skulle kunna tänka sig att stoppa in vitlök där kan man fråga sig? Svaret är att vissa tror att det ska hjälpa mot svampinfektioner. Det gör de inte.

Kan förvärra infektioner

Nyligen lade gynekologen Jennifer Gunter ut texten om saken på Twitter när hon gick igenom varför man inte ska stoppa in en vitlöksklyfta i underlivet.

Till att börja med menar Dr Gunter att det inte finns några vetenskapliga studier som visar på att vitlök skulle hjälpa mot svampinfektioner i underlivet.

Tvärtom så kan det till och med förvärra saken.

Bildkälla: Shutterstock

Vitlök innehåller ett ämne som heter Allicin som visserligen kan inneha vissa egenskaper som hjälper mot svamp – men det är endast under kontrollerade former i ett laboratorium som det har fungerat.

Inte ens i möss har man kunnat återskapa effekten, menar Dr Gunter och lägger till att vaginor är betydligt mer komplicerade än möss.

Skära upp vitlöksklyftor

Vidare säger hon att för att komma åt allicinet så måste man skära upp eller krossa vitlöken. Det går alltså inte att bara stoppa in en klyfta.

Det kanske bara är jag men det låter inte speciellt trevligt att ha krossad vitlök där nere…

Bildkälla: Shutterstock

Men inte nog med det. Chansen finns att vitlöken har jordbakterier på sig som faktiskt kan förvärra en redan existerande svampinfektion i underlivet.

Dr Gunter avslutar sin utläggning med att förklara att mellan 50 till 70 procent av alla som självmedicinerar sig för svamp i underlivet gör det helt i onödan. Det har ingen infektion till att börja med.

Skrivit ”bibel” om vaginor

Det betyder att cirka hälften av dem som testat vitlöksmetoden och blev bättre inte hade något att oroa sig för till att börja med.

Hon nämner också att placeboeffekten kan spela stor roll.

Om du klickar på bilden kan du läsa hela Twitter-inlägget.

Jennifer Gunter har skrivit en bok som heter The Vagina bibel där hon går igenom fler myter som kan vara skadliga.

Dela gärna den här artikeln så kanske du räddar någon från att stoppa vitlök där den inte hör hemma.