15 bilder som bevisar hur hårt livet var på 90-talet – dagens ungdomar kommer aldrig förstå

15 bilder som bevisar hur hårt livet var på 90-talet – dagens ungdomar kommer aldrig förstå

I dag finns det moderna bekvämligheter som Spotify, Netflix och mobiler som gör så gott som allt. Sådant man bara kunde drömma om under 90-talet när man i stället fick kämpa sig fram i vardagen med bandspelare, CD-skivor och sladdtelefoner.

Visst, det var ännu mer analogt under mitten av 1990-talet, men det skulle nog dagens ungdom inte ens tro på. Någonstans får man helt enkelt dra gränsen.

Jag kan minnas tillbaka på min tid som tonåring och nästan bli lite nostalgisk av tanken på att man inte fick allt serverat på samma sätt som ungdomarna får i dag. Det var aningen struligare, man fick anstränga sig lite mer – men samtidigt fanns det en viss charm i det.

Nästan så att man saknar det i dag när varenda människa är ”uppkopplad” hela tiden!

Med anledning av det här – och för att upplysa dagens ungdom en aning – har vi här samlat 15 bilder som verkligen andas 90-tal. Det blir en mix av nostalgi och leendeframkallande minnen – i alla fall om man kommer ihåg de här fenomenen!

1. Förr kunde man inte lagra 100-tals bilder i sin mobil. Några meddelanden räckte – sedan var minnet så gott som slut!

2. Hade man 2–3 kronor över kunde man fortfarande köpa flera tuggummin. Vem som växte upp på 90-talet minns inte Jenka och Shake? Wow – vilka minnen! 50 öre per styck!

Kandy’z

3. Digital- eller systemkameror var helt otänkbart. Skulle man fota eller filma fick man först ta fram en rulle och sedan noggrant ställa in allt på egen hand. Ofta blev det helt uselt – i alla fall på första försöket. Bilderna fick man dessutom tag i först när man lämnat in rullen och fått den framkallad i en butik.

Shutterstock

4. Vem minns inte datorspelet Harpan?!

Harpan

5. När det var dags för arbete på datorn så fanns det massvis av fina teckensnitt och fräcka effekter att välja på…

6. Glöm Hitta.se och liknande söktjänster – skulle du ha tag på ett nummer fick du slå upp telefonkatalogen!

7. Innan CD kom sparade man sina dokument och filer på disketter!

8. Vem minns inte det här? Likadant varenda gång!

9. Vad man än skulle ladda ner så tog det ÅRATAL. Kändes det som i alla fall…

10. Trött på att iPhone-hörlurarna trasslar ihop sig? Res tillbaka till 90-talet, så hittar du snart telefonsladdar som var jävligare än något annat!

11. Om någon snodde kulan till musen, så var allt kört. Då blev datorn snabbt mer eller mindre oanvändbar!

Twitter

12. Spotify? Nej, glöm det! På 90-talet hade vi CD-skivor. Vissa brände dessutom sina egna.

Reddit

13. Förr var man inte uppkopplad på nätet hela tiden. Visst låter det sjukt? Man var alltså tvungen att ansluta för att sedan surfa runt i urusel hastighet. Att använda nätet samtidigt som hemtelefonen var dessutom omöjligt.

14. Det värsta som kunde hända var att ens kassettband började strula. Sedan fick man stå där med en penna för att försöka få ordning på helvetet igen!

15. Netflix? Glöm det! På 90-talet gick vi till videobutiker för att hyra filmer. Glömde man att spola tillbaka VHS-banden (ja, de hette så) innan de återlämnades kunde man dessutom åka på en straffavgift.

Wikimedia Commons

Vilka minnen! Tryck nu på dela-knappen om du också minns 90-talet, så lär vi dagens ungdomar en nödvändig läxa!