Avslöjat: Här är Sveriges vackraste dialekt – om svenskarna själva får välja

Sverige räknas av många som ett litet land långt upp i norr. Men faktum är att Sverige är Europas femte största land till ytan.

Den stora landytan innebär såklart även att våra dialekter skiljer sig väldigt mycket åt, och nästan varje stad har eller eller flera ord som är snudd på omöjligt att uppfatta om man inte kommer just därifrån. Något som ofta ger upphov till vilda diskussioner runt middagsbord är vilken dialekt som är Sveriges vackraste – men nu har vi svaret.

Här på Humorbibeln gjorde vi 2019 en undersökning på vår hemsida som vi döpte till ”Den svenska humorrapporten.” I den ställde vi 13 frågor om olika ämnen som våra läsare fick svara på. Efter att ha samlat in över 1 000 svar valde vi att publicera ett urval av frågorna.

Ack, Värmland!

Här på Humorbibeln ställde vi följande fråga till våra läsare: ”Vilken är Sveriges vackraste dialekt?” I skrivande stund har det kommit in 1 014 svar och om svenskarna själva får välja så är värmländskan den vackraste dialekten. Tydligen finns det något med ord som möe, töligt, feschli och knövvligt som vi andra svenskar tycker låter som ljuv musik i öronen, värmländska fick hela 21,7 procent av rösterna.

Bildkälla: Newsner

Stockholmare illa omtyckta

På andra plats bakom värmländskan hittar vi norrländska med 16,7 procent och göteborgska med 13,1 procent.
Är det något svenskarna har svårt för är det stockholmska och småländska, som med sina fem och fyra procent av rösterna hamnar absolut sist på dialektlistan.
Vill man lära sig mer om svenskarnas favoritdialekt kan man göra det här, där vi listat 27 värmländska uttryck!

Vilken dialekt tycker du mest om? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!