Grattis, Sverige: 10 solklara anledningar till att vi lever i världens bästa land

Grattis, Sverige: 10 solklara anledningar till att vi lever i världens bästa land

Idag, den 6 juni, firar vi Sveriges nationaldag med pompa och ståt. Det blir nationalsång, solsken och vajande svenska flaggor.

Det tänker inte vi på Humorbibeln låta passera obemärkt, naturligtvis.

Därför bjuder vi här på tio anledningar till varför Sverige är världens bästa land.

Vi har midsommar

I år, precis som alla andra år, passar det alltid lika bra att citera legendaren Glenn Hysén efter det lika klassiska som snöpliga 1-2, 1-2, 1-2-uttåget ur fotbolls-VM 1990: ”Det här var ju kuken, nu ska jag bli plakat på midsommar.”

Det är alltid tryggt och skönt att ha midsommar att se fram emot varje år, en svensk klassiker där det känns som att tiden stått still. Då får man äta gott i goda vänners lag, stämningen brukar vara på topp även om vädret sällan är det.

Extra plus i kanten för snapsen, som ju sitter som en smäck efter en rejäl måltid. Tips från redaktionen: ta mer än en snaps, det blir mycket roligare då.

Bildkälla: Pixabay

Vi har falukorv

Falukorv i ugn är nästan lika mycket en svensk klassiker som Pippi Långstrump. Det smakar alltid lika bra.

Eller varför inte skivad falukorv med stuvande makaroner? Det finns något vackert och trösterikt över just den här måltiden, som var och är en stapelvara i många svenska hem.

Det gäller bara att inte tänka för mycket på vad korven faktiskt är gjord av.

Vi har världens vackraste kvinnor

Ja, var ska man börja? Svenska kvinnor har sedan urminnes tider varit omtalade världen över.

Greta Garbo, Ingrid Bergman, Britt Ekland, Yvonne Ryding, Izabella Scorupco och Alicia Vikander är bara några i raden av världsberömda svenskar kvinnor.

Vi har husvagnssemestrar

Tycka vad man vill om Rhodos, Kreta och Kanarieöarna, men vad går egentligen upp emot en hederlig husvagnsssemester i vårt vackra sommarsverige?

Öland, natursköna Norrland, friska västkusten eller underbara Skåne? Oavsett var i Sverige man väljer att semestra kan man räkna med en sak: det blir underbart.

Att få parkera husvagnen, fälla ut en campingstol, sparka av sig foppatofflorna och öppna en iskall öl i solen, finns det någon härligare känsla?

Vi har inte Danmark

En gång i tiden har vi ägt öarna söder om Skåne, men sedan några hundra år tillbaka är danskarna självständiga.

Och tur är väl det. Visst, hade vi fortfarande haft Norge så hade vi haft tillgång till massor av olja, men vad hade vi fått av Danmark?

Svag-ölen Tuborg? Röd varmkorv? Nej, tack.

Vi har Astrid Lindgren

Pippi Långstrump, den rödhåriga flickan som bor med sin häst och sin apa, har blivit världskänd och är en hörnsten i mångas barndom världen över.

Här i Sverige har vi även fått Madicken, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Saltkråkan, Bröderna Lejonhjärta och många, många fler tidlösa sagor som snudd på alla svenskar vuxit upp med.

Vi har svensk öl

Mikrobryggerier i alla ära. Men med handen på hjärtat, finns det något som går upp emot en iskall Mariestad eller Falcon en varm sommardag?

Sverige har starka traditioner av ölbryggeri, vilket verkligen märks när man knatar in på bolaget en lördag strax innan stängning. Man får ju svår beslutsångest när man ser alla hyllor med ljuvlig, svensk bira?

Man vet liksom inte vilken av alla femplus-öl man ska välja, vilket ju får ses som ett oerhört gott betyg.

Bildkälla: Wikipedia

Vi har riktig vinter

Svensk sommar är bland det finaste vi har, men ofta glömmer man bort hur fint det är under vinterhalvåret när julen nalkas och snön ligger tjock över marken.

Sverige är dessutom ett av ganska få länder i världen som faktiskt har riktig vinter, vilket verkligen inte ska underskattas.

Det blir liksom ingen riktig jul utan lite snö. För att inte tala om skidsemestrarna man kan åka på. Blotta tanken på att få gå på afterski, äta våfflor och hinka bira får ju en att längta efter vintern direkt.

Vi har tacofredag

Fredagkväll = tacokväll. Det blir inte mer Sverige än att svänga förbi mataffären på väg hem från jobbet, gå bort till taco-hyllan och plocka på sig alla tillbehör man behöver.

Salsa, tacokrydda, tortillabröd, köttfärs, ost och lite grönsaker. Då vet man att det nalkas helg.

När man sedan umgås med andra familjer hör det till traditionen att tjafsa om vad som egentligen är okej att ha på sina tacos. Banan? Ananas? För vissa en självklarhet, för vissa helt förbjudet.

Vi har Robert Gustafsson

Sveriges roligaste man? Se bara klippet nedan.

Vad härligt Sverige är ändå!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här – glad nationaldag!