Du har tvättat dina sängkläder fel hela ditt liv – så får du bort okända snusket

Vi ägnar ungefär en tredjedel av våra liv till att sova. Visst, självklart varierar det från person till person, men oavsett om det skiljer en timme hit eller dit per natt så är det ändå en stor portion av våra liv som vi tillbringar i sängen.

Det finns mängder av olika knep man kan ta till för att få en så god natts sömn som möjligt, ett av dem är att ha en ren och fräsch säng. Men hur gör man då för att hålla sängen så ren som möjligt, ska man byta lakan varje dag? Behöver man tvätta kuddarna?

Här nedanför går vi igenom några experttips – och listar de vanligaste felen man vanligtvis gör.

Det är experter från konsumentsajten Reviewed som har listat de viktigaste sakerna att tänka på när man tvättar sängkläder, skriver The Mirror.

Reviewed är en sajt som testar olika produkter i ett laboratorium i Cambrigde, Massachusetts, där de har en grupp experter inom varje område som bedömer produkten, som sedan recenseras på sajten.

Det döljer sig, inte helt oväntat, en hel del snuskigheter i våra sängar. Men så här får du fräscha sängkläder och, faktiskt, en bättre sömn.

Vanligaste misstaget många gör

Det absolut vanligaste misstaget folk gör är att sova på samma sängkläder i mer än en vecka åt gången, vilket innebär att man till slut sover bland oljor från huden, död hud, bakterier och dammkvalster.

Bildkälla: Shutterstock

Att hålla sängen ren och fräsch håller bakterier och allergener borta, vilket faktiskt kan förbättra ens sömnkvalitet.

Här nedanför kommer en liten, enkel guide på hur man håller sina sängkläder fräscha.

1. Följ tvättråden noggrant

Läs alltid tvättanvisningarna ordagrant, alla sängkläder ska inte behandlas på samma sätt. Olika material kräver olika behandling så se till att alltid följa råden, de finns där av en anledning. Förbehandla alltid fläckar innan tvätt.

2. Fyll inte maskinen helt full

Ett vanligt fel många gör är att fylla tvättmaskinen för mycket. Sängkläderna behöver utrymme att röra sig därinne för att bli helt rena.

3. Använd torkbollar

Att använda sig av torkbollar gör att man undviker sängkläderna från att vira in sig i varandra, vilket kan göra att sängkläderna inte blir helt rena och torra.

4. Häng tvätt utomhus

Alla har såklart inte möjlighet till detta, men om och när det är möjligt så är det bra att hänga upp sängkläderna utomhus för att torka. Då kommer sängkläderna dels lukta godare och solljuset kan faktiskt döda vissa bakterier.

5. Stryk dina sängkläder

Hänger man upp sängkläderna i ett torkrum eller motsvarande så känner man kanske inget behov av att stryka sina sängkläder när de väl torkat. Men faktum är att det kan vara en bra idé. Värmen från strykjärnet hjälper nämligen till att döda bakterier och kvalster som kan ha överlevt själva tvätten.

Bildkälla: Shutterstock

Visste du om det här, eller ska du prova det nästa gång det är tvättdags?

Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen idag!