Forskare: Här är tiden du ska gå och lägga dig – för att vakna så pigg och fräsch som möjligt

Att gå runt och vara halvtrött hela dagarna känns ibland som att det hör vuxenlivet till.

Man har så mycket att göra och när kvällen väl kommer så kan det vara svårt att komma till ro och få sina välbehövliga sju-åtta timmar sömn.

Men det finns små knep man kan ta till för att vakna utvilad på morgonen – bland annat kan man använda sig av en sömn-kalkylator, skriver The Mirror.

Ingen skärmtid i sängen, svalt sovrum, avslappningsövningar. Det finns många olika knep för att få till den där efterlängtade sömnen som gör att man vaknar upp och känner sig pigg och fräsch.

Sömn-kalkylator

Gardin- och draperitillverkaren Hillary’s har nu kommit på ytterligare ett knep man kan använda sig av för att vakna pigg – nämligen en sömn-kalkylator.

Enligt Hillary’s själva så handlar en god natts sömn inte bara om antalet timmar man sover.

De lägger istället fokus på att man ska somna i rätt sömncykel, helt enkelt för att undvika att vakna vid fel tidpunkt och sedan inte kunna somna om.

Enligt deras kalkylator så behöver man första veta när man ska gå upp, och därefter kan man avgöra när man måste gå och lägga sig.

Här nedanför följer några vanliga exempel.

Bild: Shutterstock.

Om du måste gå upp 07.00

07.00 är en ganska vanlig tid att vakna på morgonen, och vill man vara utvilad och pigg när klockan ringer så behöver du och lägga dig antingen 21.46 eller 23.16.

Då räknar kalkylatorn med att det i snitt tar 14 minuter att somna. Därefter kan man sova utan att riskera att vakna mitt i natten för att inte kunna somna om innan klockan ringer.

Om du måste gå upp lite tidigare, vid 06.00 på morgonen? Då ska du vara nedbäddad 20.46, 22.16 eller 23.46 för att vakna utvilad.

Ska du upp senare, vid 08.00, så är det 22.46 eller 00.16 som gäller.

Bildkälla: Flickr

Så fungerar det

Vad är då en sömncykel? Enligt Hillary’s så varar en sömncykel cirka 90 minuter då vi går igenom fem stadier av sömn.

Fyra stadier av NREM-sömn (non-rapid eye movement) och ett stadie av REM-sömn (rapid eye movement)

I steg ett av sömnen sover vi väldigt lätt medan vi i steg fyra sover väldigt djupt. Vaknar man under det fjärde stadiet kan man känna sig väldigt yr och desorienterad.

”Genom att använda sig av kroppens egen rytm, kan sömn-kalkylatorn räkna ut när det är allra bäst för dig att gå till sängs,” skriver Hillary’s på hemsidan.

Vill man spana in kalkylatorn finns den här.

Kände du till det här? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!