Forskarnas slutsats: Att vara singel är lika farligt som att röka

Att leva som singel kan vara härligt. Man har inga måsten eller krav på sig från en partner och man behöver bara bry sig om sig själv.

Vill man åka iväg på en semesterresa är det bara att boka utan att behöva tajma in det med en partners semester, samma sak med en ledig kväll i soffan. Vill man, så får man.

Dock kan ensamheten vara skadlig – och nu varnar forskare för att singellivet kan vara lika farligt som rökning, skriver danska TV2.

Det är en ny, dansk studie som visar att singellivet, hur underbart det än kan kännas, kan ge en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Samma risk som vid rökning

I studien deltog 3 300 män under 32 år och under studien så tittade forskarna på männens livsstil och medfödda förutsättningar för hjärt- och kärlsjukdomar.

Resultatet, som publicerats i European Heart Journal, de som levde ensamma löper hela 90 procents högre risk att dö av en hjärtsjukdom än de som levde med en partner. Det är samma risknivå som rökare.

Bildkälla: Pixabay

Behöver inte vara en partner

Dock fann man i studien att man inte nödvändigtvis behöver ha en partner för att risken för hjärtsjukdomar ska sjunka – det räcker med nära vänner och familj.

Detta då studien visade att personer som bor ensamma men har ett brett kontaktnät löper mindre risk för hjärtsjukdomar än de med ett mindre kontaktnät.

– Det visar oavsett att de som lever ensamma löper en avsevärd större risk för att dö av hjärtsjukdomar än de som lever med någon. Det är farligt att vara ensam för de flesta människor, det är en stark signal, säger Magnus T. Jensen, läkaren och kardiologen som ligger bakom studien till TV2.

Passa på att ringa en vän du inte hört av dig till på länge – det kan hjälpa mer än du tror!

Tryck nu på dela-knappen så att fler får den här viktiga informationen!