Forskarnas slutsats: Människor över 40 år ska bara jobba 3 dagar i veckan

Om du fick chansen att jobba färre dagar än vad du gör nu, skulle du ta den? Jag skulle säga ja på en gång utan att blinka, trots att jag trivs bra på mitt jobb.

Har man passerat 40 år så rekommenderas till och med att man går ned i arbetstid. Enligt en studie så bör man inte jobba mer än tre dagar per vecka.

Studien, som gick ut på att studera hur man kan effektivisera arbetstiden, utfördes i Australien av ekonomiforskare.

Mätte stressnivåerna

Över 6 000 personer deltog i studien och för att komma fram till att just tre dagar är optimalt så analyserades deltagarnas arbetsvanor och stressnivåer under en vecka. De fick bland annat läsa högt och memorera olika sifferkombinationer under tidspress.

Slutade prestera efter 25 timmar

Efteråt att forskarna räknat in faktorer som livskvalitet, ekonomisk trygghet och familjeliv så såg forskarna att 25 timmars arbetsvecka vore mest effektivt. Därefter så drog stress och trötthet ned deltagarnas resultat i rask takt.

– Jobb är ett tveeggat svärd. Det stimulerar hjärnan och självförtroendet men samtidigt så tär det på kropp och själ att vara på tå hela tiden, säger ekonomiprofessorn Colin McKenzie som deltog i studien.

Även om man kanske ska ta studien med en nypa salt så låter 25 timmars arbetsvecka alldeles utmärkt enligt mig. Då får man chansen att göra karriär utan att gå miste om livets goda! Tryck på dela-knappen om du håller med!