Forskarnas slutsats: Mirakelkuren för att sova extra gott i vinter – choklad

Choklad är en favorit hos många svenskar, men samtdigt känns det kanske lite dumt att äta choklad på kvällen efter middagen eftersom det kanske inte är det nyttigaste som finns ni skafferiet. Men det kan även finnas en rejäl fördel med att unna sig en god bit choklad innan läggdags.

Hjälper kroppens naturliga sömnmedel

Enligt en studie utförd av en grupp sömnforskare och dietisten Sophie Medlin så kan choklad faktiskt förbättra sömnkvaliteten.

Choklad innehåller ämnet tryptofan, som är en aminosyra.
– Tryptofan har ett stort inflytande över kroppens melatonin, som är det hormon som styr vår sömn. Melatonin produceras i hjärnan och hur kroppen tar emot melatonin beror på vad vi äter.

– Choklad innehåller mycket tryptofan så en kopp varm choklad eller en mindre bit choklad kan hjälpa oss att somna. Men det gäller att inte äta för mycket, säger Sophie Medlin till The Grimsby Telegraph.

Bildkälla: Pixabay

Inte lägga sig hungrig

Studien, som utfördes i England, visade också att man helst ska undvika att äta starkt kryddad mat och snabbmat precis innan man går och lägger sig eftersom sådan mat ofta är svårare för magen att smälta, vilket kan leda till sämre sömn.

Rekommendationen är att äta minst en timme innan läggdags så att magen är lugn och fin när man bäddar ned sig. Det är också viktigt att inte lägga sig hungrig, för då kommer kroppen hålla sig vaken i väntan på att få näring.

Det här är ju underbara nyheter! Jag kommer definitivt unna mig en bit choklad ikväll innan jag går till sängs! Tryck på dela-knappen så dina vänner också får läsa de här fantastiska nyheterna!

Exit mobile version