Här är unika pizza-julkalendern – ny, smaskig pizza varje dag: Gravad lax, köttbullar och prinskorv

Trots att 2020 varit ett speciellt år på många sätt så kan man ändå se fram emot julen som kommer allt närmare. Många skulle säga att julen är deras favorithögtid, och det är inte svårt att förstå varför.

Man får umgås med nära och kära samtidigt som man får äta och dricka gott. Inför julen får man ju dessutom njuta av en härlig adventskalender, där man får något gott varje dag fram till jul.

I år kan alla pizzaälskare glädjas lite extra – man kan nämligen köpa en pizzakalender på en pizzeria i Skellefteå.

Pizzan kommer inte från Sverige ursprungligen, men har sedan genombrottet på 1970-talet kommit att få en särställning som den mest populära snabbmaten i Sverige och man kan idag tala om svensk pizza.

Nu kan pizzan även får en självklar plats i det svenska julfirandet.

24 luckor – 24 pizzor

Bakom den unika adventskalendern ligger pizzabagaren Salih Oktay, 50, som till vardags driver Pizzeria Viking i Skellefteå.

Bildkälla: Youtube

Kalendern är verkligen en sann dröm om man älskar pizza, bakom varje lucka döljer sig nämligen en härlig pizza.

– Du vet aldrig vilken pizza som gömmer sig bakom luckan, säger Salih till Aftonbladet.

Bildkälla: Privat

Rent praktiskt fungerar det såklart inte att ha en kalender med 24 pizzor inuti, utan själva luckan är en kupong man får lösa in på pizzerian, närhelst man vill fram till sista maj nästa år.

Pizza med gravad lax och köttbullar

Med några undantag, som måste ätas innan nyårsafton.

Salih har nämligen tagit fram fem stycken specialpizzor, med jultema. Köttbullar med rödbetssallad, prinskorv, gravad lax – allt som har med julen att göra.

Bildkälla: Youtube

– Pizzan med gravad lax, köttbullar, prinskorv och strömming är häftig. Den är jättegod, säger Salih Oktay till Aftonbladet.

”Kunde inte låta bli”

Pizzakalendern kostar 1 620 kronor, vilket innebär 67,50 kronor per pizza. Salih kom på idén till kalendern när han funderade över alla uteblivna julbord.

Bildkälla: Youtube

– Det blir ju inga i år. Så vad kan jag göra? Då fick jag den här idén. Jag googlade men kunde inte hitta någon som gjort en pizzajulkalender tidigare. Då kunde jag inte låta bli. Jag har hållit det hemligt i en månad men nu är världens första pizzajulkalender här, säger Salih Oktay till Aftonbladet.

Här kan du se ett inslag med Salih och pizzakalendern.

Skulle du gilla den här kalendern? Eller känner du någon som skulle öppna alla luckor på en gång?

Tryck då på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!