Han sjöng klassikern ”Electropop” i Idol inför hela svenska folket – det gör Oleg Nejlik i dag

Idol, ett av våra mest populära tv-program, hade nyligen säsongspremiär.

Varje år är Idol-finalen av årets mest sedda tv-sändningar och följs med spänning av såväl unga som gamla, från landsbygd till storstad.

Exakt vad det är som förenar svenskar från alla håll och kanter är svårt att sätta fingret på, men kanske är det tanken om att just vem som helst kan bli popstjärna över en natt.

Genom åren har Idol bjudit på enormt många genombrott för några av våra största artister idag.

Men det har också bjudits på ett gäng framträdanden som blivit ihågkomna för andra orsaker än sin höga musikaliska kvalitet.

Darin, Lisa Ajax, Amanda Fondell, Robin Stjernberg. Listan över Idol-vinnare som fortfarande möts av jubel när de uppträder är lång.

Men Oleg Nejlik är också ihågkommen – för sin kultförklarade audition där han framförde den egenskrivna låten Electropop i Idol 2011.

”Stor jävla kö”

Från början hade den då 27-årige Oleg inte alls tänkt att söka till Idol. I själva verket var han på väg till skansen för att klappa djuren.

– Men så såg jag en stor jävla kö, förklarade Oleg för juryn i det nu legendariska klippet.

Då Oleg ändå skulle repetera sin musik senare på dagen så hade han med sig gitarren. Resten är historia, som det så fint heter.

Här är Olegs klassiska audition.

Hans låt Electropop gjorde enorm succé hos juryn som gav Oleg en guldbiljett.

Bildkälla: Youtube

Så gick det sen

Låten Electropop gjorde enorm succé även utanför Idol-sfären och släpptes som singel, men han åkte trots det ur Idol under slut-audition 2011.

Olegs medverkan i Idol hade dock gett ringar på vattnet, och han fick ett skivkontrakt.

I oktober samma år släpptes fullängdaren En liten cola tack. Från början ville Oleg även ha med en låt med titeln Känn ingen sorg för mig Anders Borg men det satte skivbolaget, som Oleg delade med Håkan Hellström, stopp för.

– Han tyckte att det var en rent allmänt kass idé. Jag har inte själv varit i kontakt med Håkan, men jag har fått veta det via skivbolaget, sa Oleg till Aftonbladet 2011.

Tuff uppväxt

Oleg, som är född i Moskva, har tidigare berättat för Aftonbladet om uppväxten i Ryssland innan han kom till Stockholm som 14-åring.

– Jag började röka när jag var 10. Sen provade jag att sniffa lim när jag var 14. Annars var det ganska normalt. Mycket slagsmål, snattade porrtidningar, det vanliga, sa Oleg till Aftonbladet 2011.

Idag är Oleg 39 år och bor i en lägenhet i Täby, norr om Stockholm.

Bildkälla: Youtube

Vad tycker du om Olegs legendariska framträdande? Tryck på DELA-knappen för att ge din syn på saken!