Naken-Janne drog upp byxorna och försvann – det gör han i dag

Jan O Jansson blev Naken-Janne med hela svenska folket 2003 där han – spritt språngande naken – dök upp i dokusåpan Farmen. Glad i hågen och utan en tråd på kroppen underhöll han ett helt land med sitt deltagande.

Men efter Farmen så försvann Janne från rampljuset. Vad har då hänt med den glade naturisten under de senaste 17 åren?

Idag är Jan O Jansson 69 år gammal och bor i Uppsala. Naken-Janne är idag mer påklädd, men han ser tillbaka på sina mer avklädda år med glädje.

2003 fick många svenskar en smärre chock när de på bästa sändningstid fick se Jan o Jansson göra helikoptern, som deltagare i Farmens tredje säsong.

Jansson, som hade titeln ”livsnjutare” under säsongen, gjorde direkt avtryck och blev rikskänd som Naken-Janne över en natt.

Bildkälla: Youtube

Skrev autografer på bröst

Tiden strax efter Farmen innebar en hel del kändisuppdrag. Bland annat var Janne med i den efterföljande säsongen av Farmen, som gick av stapeln i Sydafrika.

2005 medverkade Jan också i dokusåpan Club Goa, där deltagarna alla var kända från att tidigare ha medverkat i andra dokusåpor.

Bildkälla: Leif R Jansson/Scanpix

Åren runt dokusåporna är något som Jan ser tillbaka på med stor glädje.

– Det var förbannat roligt att vara med i den dokusåpan. ”Naken-Janne” har jag ju sett som en lustig prick, va. Folk gapade och skrek ”Naken-Janne” efter mig på gatorna, och så fort jag gick ner på stan skulle folk ha autografer. Jag hade inte räknat med den reaktionen. En del kvinnor som knäppte upp bh:n och ville att jag skulle skriva ”Naken” på ett bröst och ”Janne” på ett annat. Andra drog ner byxorna och ville jag att skulle skriva autograf på deras skinkor. Där någonstans går det ju en gräns, jag skulle nog inte göra det idag. Men allt var ju en show, sa Jan till Aftonbladet år 2017.

När det blev dags för Jan att skaffa nytt jobb efter dokusåporna visade det sig vara lättare sagt än gjort.

– På den tiden arbetade jag som lärarvikarie, och var anställd av AMF Pension för att föreläsa om pensionssystemet. Men när jag skulle återgå till att söka såna arbeten efter Farmen ville de inte ha med mig. De sa: ”det måste få lugna ner sig lite först”, säger Jan till Aftonbladet.

”Vandra runt som Gud skapade mig”

Farmen var dock inte första gången Jan drog av sig kläderna offentligt – han har länge varit naturist.

– Jag hittade naturistbadet uppe i Gävle 1979, och sen bildade vi en förening där 1983 som jag var ordförande för fram till 2004. Det kändes helt enkelt fint att kunna vandra omkring som Gud skapade mig. Det var en ren kärlek till naturen, säger Jan till Aftonbladet.

Bildkälla: Facebook

Men att leva som naturist var inte alltid så lätt.

– Många gånger kom folk dit från ”textilcampingen” – det vill säga de som hade kläder på sig – och hade en fördomsfull attityd mot oss. De verkade tro att vi män sprang omkring med ”utfälld antenn” hela tiden och tog oss en kvinna som vi hade sex med. Det fanns mycket fördomar kring naturismen. Men jag skämdes aldrig över det, jag var trygg i mig själv, säger Jan till Aftonbladet.

Idag är Jan inte lika aktiv inom naturismen längre.

– Förstå mig rätt, varje år besöker jag något nakenbad, men det är inte ”Naken-Janne”. Jag besöker dem som en naturist helt enkelt. Precis som jag har gjort sedan tonåren, säger Jan till Aftonbladet 2020.

Blir fortfarande igenkänd

Idag lever Jan ett lugnare liv, långt bort från rampljuset tillsammans med en sambo sedan många år. Men trots att det gått många år sedan han var med på tv är han fortfarande populär i stugorna.

– Jag tycker att det är väldigt, väldigt märkligt. Men så är det. Förra veckan fick jag två brev från människor som vill ha min autograf. Sen kan det ringa åtminstone fem personer i månaden som frågar saker som ”var det kul att mjölka på farmen?”. Jag förstår inte, det var ju för tusan 17 år sedan. Men jag brukar bara vara snäll och svara. Seriefiguren ”Naken-Janne” suddar jag inte ut ur mitt liv. Men jag går inte runt på stan och skriker ”Kolla, här kommer ”Naken-Janne! säger Jan till Aftonbladet.

Bildkälla: Facebook

Vilken frisk fläkt Jan är! Tryck på DELA-knappen om du minns Naken-Janne!