Nu ska svenska bryggeriet göra starköl – av ditt gamla avloppsvatten

Det finns massvis av kulinariska delikatesser och läckerheter som man bör prova på någon gång i livet – men en del är nästan för extrema, eller motbjudande, för att det ska gå. I alla fall om man frågar mig.

Gräshoppor, fårtestiklar eller kaffe gjort på djurspillning är exempel på sådant som jag aldrig hade kunnat uppskatta. Tanken på vad det är som verkligen står framför mig hade tagit över, men jag kan å andra sidan imponeras av sådana människor som vågar testa exotiska grejer.

Nu kommer en svensk öl som inte riktigt hamnar i den mest extrema kategorin – men det är absolut något som får en haja till. Eller vad sägs om en kall bärs gjord på avloppsvatten?

Det finns numera välutvecklade tekniker för att omvandla riktigt skitigt avloppsvatten till dricksvatten. Det blir då minst lika rent som det man får ur kranen där hemma. Det här är givetvis jättebra då stora delar av världen lider av svår vattenbrist.

För att uppmärksamma succémetoden med att omvandla avloppsvatten till dricksvatten slog sig Nya Carnegiebryggeriet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Carlsberg ihop med målet att ta fram en öl bryggd på renat avloppsvatten.

Produkten av det här samarbetet går under namnet ”PU:REST”. Ölen, som är en ljus lager, släpps fredagen 25 maj 17.00 på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm – och enligt de inblandade parterna är det den första av sitt slag i Sverige. Alkoholhalten är 4,8 procent.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi vår granne Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening på IVL Svenska Miljöinstitutet, enligt Expressen.

Vattnet som används för tillverkningen av PU:REST kommer från Hammarby Sjöstadsverk där det behandlats i en lång kedja av olika reningssteg. Efter diverse kvalitetstester levererades sedan vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet.

Från och med juli i år kommer ”avloppsölen” att finnas i en begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga och lokala sortiment.

Jag tycker faktiskt att det här låter som en klockren idé – även om det kommer att kännas lite skumt att dricka öl gjord på avloppsvatten! Någon del i mig vill dock testa! Dessutom är det ju i grund och botten för en god sak!

Snåla inte nu, DELA för att sprida den här viktiga nyheten vidare till dina öl-älskande vänner!