Pandemin har fått svenskarna att kasta kläderna – smockfullt på många av landets nakenbad

Sommaren har äntligen kommit till vårt avlånga land, och samtidigt börjar restriktionerna efter pandemin släppa så sakteligen. Vi går med andra ord mot en alldeles underbar sommar!

Gällande pandemin så har den ju hållit oss svenskar mer eller mindre isolerade under lång tid, och nu verkar det som att vi verkligen längtar efter att få känna oss friare än någonsin.

Antalet nakenbadare – som kallas naturister – har nämligen ökat lavinartat skriver Aftonbladet.

På badstranden har man som bekant sällan mycket kläder på sig, men hur många skulle våga knata runt utan en tråd på kroppen?

Ganska många, verkar det som.

”Finns ingen social status”

Sedan 1957 finns organisationen Sveriges Naturistförbund, som i sin tur rymmer 17 olika regionala naturistföreningar.

Ordförande är Malin Arlinder-Ekberg, som själv har varit naturist i 15 år sedan hennes make introducerade henne för det.

– Man slappnar av på ett helt annat sätt när kläderna är av. Det finns inga masker, ingen social status – fattig som rik, nakna är alla jämlika, säger Malin Arlinder-Ekberg till Aftonbladet.

Under det senaste året har Sveriges Naturistförbund sett ett ökat intresse för naturism.

– De föreningar som har campingar har haft fler besökare än vad de brukar. Här i Stockholm har vi också haft fler besökare än vanligt på Ågesta naturistbad, säger Malin Arlinder-Ekberg till Aftonbladet.

Bildkälla: Shutterstock

”90 procent vågar inte berätta”

Trots att besökarna på stränder och campingar ökar ser Sveriges Naturistförbund ingen större ökning i antalet nytillkomna medlemmar.

Det har sannolikt med tabut kring att vara naken att göra, något Malin nu hoppas kunna ändra på och få fler svenskar att vara stolta över sin nakna lekamen.

– Det är smockfullt på naturiststränderna varma dagar, men jag lovar att 90 procent inte vågar berätta för vänner och bekanta att de går dit. Steg ett är att våga prata om det och inte göra en sådan stor grej av det. Alla på jobbet vet att jag är naturist. Jag gör samma grej som du och alla andra, fast utan kläder, säger Malin Arlinder-Ekberg till Aftonbladet.

Bildkälla: Pexels

Detta gäller på nakenbad

I Sverige finns idag cirka 90 nakenbad. De som sköts av en naturistförening håller enligt Sveriges Naturistförbund lite bättre standard då de överses av organiserade naturister.

Vill du besöka ett nakenbad i sommar? Här är några reglerna som gäller enligt Sveriges Naturistförbund:

Var naken, annars kan det uppfattas som att du bara vill glo.

Respektera andra nakenbadare. Stirra inte, prata inte med främlingar utan invit och var inte närgången.

Använd handduk om du ska sitta ned någonstans.

Ta inga bilder utan lov. Smygfotografering polisanmäls.

Sexuell aktivitet på offentliga platser är förbjudet, oavsett nakenbad eller ej.

Känner du någon som borde hoppa på naturist-trenden? Tryck då på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här!