Polisen Alex skämt för att få svenskarna att följa nya lagen

Polisen Alex skämt för att få svenskarna att följa nya lagen

Givetvis är det jätteviktigt att det finns poliser ute i samhället som kan se till att lagar och regler sköts. Det har ett tufft jobb som verkligen bör respekteras. Ofta handlar deras olika uppdrag om allvarliga situationer och många gånger ställs de inför risktaganden.

Därför är det uppfriskande när även ordningsmakten kan skoja till det lite. Det är liksom inget man väntar sig. När de gör det med ett synnerligen gott syfte så blir det så klart ännu bättre.

Från 1 februari är det enligt svensk lag förbjudet att prata med mobiltelefonen i handen samtidigt som du kör bil. Det här har inte varit speciellt omstritt, utan vill man snacka och ratta sitt fordon på samma gång får man använda bilens högtalarfunktion eller ”hands free”.

Ingen jätteomställning, kan tyckas – men som vanligt finns en del som inte vill rätta sig in i ledet.

För att få fler svenskar att nu följa den nya lagen så valde nyligen Trelleborg-polisen Alexander Lindblom att anamma ett litet ”trick”. Han tejpade fast telefonen vid ena örat, kollegan tog en bild – och sedan la man upp skämtet på Polisen Söderslätts Facebook.

– Det är för att vi ska försöka få ut kunskapen om att man inte får köra bil och hålla telefonen i handen, säger Alexander Lindblom, som jobbar som yttre befäl, till Expressen.

Rolig vers

Det hela började med att han och kollegan den här dagen tilldelades en bil vars ”hands free”-funktion ofta krånglar.

– Det var faktiskt så att jag inte lyckades koppla upp den. Men bilden är tagen när bilen står stilla, inne på polishusets gård. Men det stämmer att jag har haft problem just med det fordonet. Då kan detta vara en alternativ lösning, berättar ”Alex” för tidningen.

Alexander Lindblom. Foto: Polisen.

På samma Facebooksida bidrar polisen dessutom med en rolig liten vers om den nya lagen.

”Har du mobilen i handen när du kör, 
kanske den i andra änden luren dig bättre hör. 
Detta är sedan 1 februari förbjudet och straffbart, 
så visa nu att du är lite smart. 
Koppla in din handsfree, så slipper du fattigare bli.
Straffet kan bli böter, om du inte detta sköter.”

Alexander Lindblom tror att många bilister har snappat upp att det numera inte är tillåtet att prata i mobiltelefon bakom ratten. Så som de flesta andra EU-länder har haft det i flera år.

– Jag tror att många känner till det. Sedan får vi hoppas att det blir bra. Men vi försöker att sprida budskapet, menar han.

Visst var det här ett smart knep av polisen? Dela gärna om du håller med, så kanske vi kan få fler att följa den här nya lagen!