Polisen hörde fel på Linköping och Lidköping – anhöll fel person

Ibland kan det gå riktigt åt skogen – även för polisen.

För en tid sedan råkade ordningsmakten blanda ihop städerna Lidköping och Linköping – och anhöll därför helt fel person.

Den drabbade stackaren får nu 1 000 kr i skadestånd.

Wikimedia Commons

Det är Nya Lidköpingstidningen som skriver om polisens otroliga misstag, vilket även GT rapporterat om. Det hela inträffade förra våren – och det hela började med att en kvinna ville anmäla en person via telefon.

Anhölls i sin frånvaro

En vän till henne hade utsatts för ett brott – och polisen fick veta både namn och födelseår (1999) på mannen. Polisoperatören ska ha antecknat alla uppgifter, men i stället för Lidköping skrivit ner att den misstänkte brottslingen bodde i Linköping. Alltså cirka 25 mil bort.

Lidköping. Bild: Wikimedia Commons.

Trots att operatörens sökning inte hittade någon i den östgötska staden med det aktuella namnet som var född 1999 så registrerades ändå en person med samma namn på ärendet.

En Linköpingsbo, född 1996, anhölls senare i sin frånvaro eftersom polisen inte kunde få tag i honom. Några dagar senare hörde han själv dock av sig till myndigheten för att fråga vad det hela handlade om.

Får 1 000 kr i skadestånd

Först då rullades hela historien igång.

Mannen anhölls en kort stund innan hans förklaring kunde verifieras av den målsägande kvinnan. Hon insisterade i stället på att den misstänkte brottslingen inte bodde i Linköping, utan i Lidköping – och att han var född tre år senare än mannen som hade anhållits

Linköping. Bild: Wikimedia Commons.

Då släpptes också den stackars mannen – och efter att ha begärt 30 000 kronor i skadestånd står det nu klart att han får nöja sig med 1 000 kr. Det meddelas i ett beslut från Justitiekanslern som också kritiserar polisen för den bristfälliga handläggningen, enligt NLT.

Så kan det gå! Vad tycker du om det här – hemskt eller mest roligt?

Tryck nu på dela-knappen för att bjuda dina vänner på ett skratt!