Så ska forskare tillverka öl – från 50 000 liter urin: ”Inte bara en galen idé”

Så ska forskare tillverka öl – från 50 000 liter urin: ”Inte bara en galen idé”

Öl är bland de absolut mest populära dryckerna vi har i Sverige. Varje år dricker vi i snitt 54 liter per skalle. Det kanske låter som mycket öl men om man har gått förbi en uteservering under industrisemestern så förstår man varifrån siffrorna kommer.

Vad som dock inte är så populärt, såvitt vi vet, är att dricka öl gjord på gammalt kiss. Men snart kan det vara verklighet – i alla fall om man får tro en grupp forskare i Uppsala.

De ska nämligen samla in hela 50 000 liter urin för att tillverka öl, skriver SVT.

Kan återvunnet kiss rädda världen? Kanske inte, men enligt en studie som ska utföras i sommar på Gotland i sommar så kanske man i alla fall kan säkerställa ölbeståndet genom att återanvända kiss.

Ser stor potential

Studien är en del av ett större forskningsprojekt som pågått sedan 2015 vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala.

Under projektets gång har en grupp forskare lyckats komma på en process som kan omvandla gammalt urin till gödsel, och i sommar ska denna metod prövas mer storskaligt.

Forskaren Prithvi Simha tror mycket på projektet och ser stor potential i detta.

50 000 liter kiss

I sommar ska forskarna inhämta 50 000 liter urin, göra om det till gödsel och sedan producera korn som ska bli till smarrig, svalkande bira.

– Vi vill visa upp hela återvinningskedjan och att det här inte bara är en galen idé utan att det är möjligt. Förra sommaren gjorde vi samma process med några tusen liter urin men nu ska vi öka mängden och senare ökar vi en gång till med 100 000 liter urin, säger Prithvi Simha, postdoktor vid SLU i Uppsala, till SVT.

Huruvida ölen som tillverkas kommer att kunna drickas är inte klarlagt.

Bildkälla: PxFuel

Känner du en riktig ölälskare som måste prova detta? Tryck då på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!