Snålkuk, Mellangården eller Stjärtnäs? Nu ska Sveriges roligaste ortsnamn utses

Sverige är ett stort land till ytan, och därför finns det också väldigt många orter i Sverige, som ju alla ska ha ett namn.

Vissa ortsnamn är roligare än andra, och nu ska hela landets roligaste ortsnamn utses. Bland finalisterna hittar vi bland annat namn som Mensalvaret, Stjärtnäs och Frufällan.

Bakom tävlingen ligger Språktidningen, skriver Aftonbladet.

”För tankarna till sex och kön”

Äta julborg i Stjärtnäs låter kanske inte så lockande, men det är inte så illa som det låter.

Många orter i Sverige har namn som man fnissar åt idag, men när orterna fick sina namn för länge sedan hade man inga tankar på putslustigheter.

– Skälet till att många av namnen framstår som roliga är att de bevarar någon betydelse i svenska språket som har gått förlorad. Därför tolkar vi det på lite konstigt vis, säger Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen, till Aftonbladet.

Här är vinnar-kandidaterna

Anders Svensson lät läsarna av Språktidningen skicka in de roligaste ortsnamnen de visste, något som genererade över 500 inskickade förslag.

Bland de 500 förslagen har en jury, bestående av namnforskare, reklamarbetare och retoriker nu valt ut tio kandidater som nu har chans på det åtråvärda priset.

– Många av de roliga ortsnamnen kan föra tankarna till sex, kön och tabun, som Snålkuk, Mensalvaret, Stjärtnäs och Mellangården, säger Anders Svensson till Aftonbladet.

Här är de tio finalisterna i Sveriges roligaste ortsnamn:

Aha
Buslätt
Frufällan
Hej
Mellangården
Mensalvaret
Normlösa
Snålkuk
Stjärtnäs
Värsta

Vilket namn tycker du är roligast? Tryck på DELA-knappen så att dina vänner också får se de här otroliga namnen!