Svenske mannen vill byta namn till Alkis – här är domstolens reaktion

Vi har genom åren sett många namn som nästan fått en att trilla av stolen.

En del människor råkar få, eller väljer, namn som helt enkelt sticker ut från mängden på mer eller mindre humoristiska sätt. Vi har tidigare skrivit om 19 sådana, men nyligen tog nog en svensk man priset när han försökte byta namn till ”Alkis”.

Mannen vill byta namn – till ”Alkis”

Det är en man från Jönköping som för en tid sedan skickade in en ansökan till Skatteverket om att få byta namn till ”Alkis”. Ja, du läste rätt – han ville heta samma sak som det kortare ordet för alkoholist.

Bild: Pxhere

Mannens udda ansökan avslogs, men han svarade då genom att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, skriver GT. Också den instansen ansåg dock att namnvalet var olämpligt.

”Ordet alkis förknippas regelmässigt i Sverige med kortformen för ordet alkoholist. Förnamnet Alkis är därför att bedöma som olämpligt. Överklagandet ska därmed avslås”, skriver förvaltningsrätten i sin bedömning.

Vanligt namn i Grekland

Mannen själv motiverar sitt namnbyte med att det är hans ursprungliga tilltalsnamn – och att det namnet dessutom står i hans brittiska pass. När han skrev sig i Sverige så uteslöt han dock det namnet och valde i stället ett annat som då ansågs mer passande.

Bild: Wikipedia

Han menar också att Alkis är ett vanligt tilltalsnamn i Grekland.

”Även om personen har gjort klart att han inte känner obehag inför att bära namnet kan det däremot helt klart leda till obehag för honom utifrån andras reaktioner. Det skulle också skapa osäkerhet i olika sammanhang om det är hans riktiga förnamn”, skriver domstolen.

Vad anser du om detta? Borde mannen få heta Alkis, eller är det för konstigt? Dela vidare artikeln för att berätta vad du tycker!