Bonden Petrus charmar nätet med sin underbara dialekt – förstår du vad han säger?

Det här med dialekter är både roligt och intressant. Många gånger kan vi ju reta varandra för hur vi pratar, men även om det så gott som alltid är på skoj så är det enkelt att fascineras över hur olika vi låter – trots att man är från samma land.

Men har ni hört talas om ”bondska”? Det hade inte jag innan jag såg det här underbara klippet med Petrus Karlsson. Det är helt enkelt något utöver det vanliga!

Jag får ofta pikar av mina vänner för mitt tydliga dalmål, men det är något jag är stolt över – och de kan få retas hur mycket de vill. Jag kommer inte sluta för den sakens skull. Det här med dialekter är något jag tycker man ska försöka värna om.

Någon som verkligen gjort det är Petrus Karlsson. Han är en mästare på att snacka ”bondska”, som det kallas. För drygt 24 år sedan medverkade han i ett TV-inslag, men det är först nu på senare tid som han gjort succé på nätet.

Bild: Youtube

Det var 1995 som Christer Nyström och Göran Sandgren spelade in en filmsnutt med Petrus Karlsson – mannen som byggde upp och drev sågverket i Ragvaldsträsk – och då plockade upp hans närmast unika dialekt.

Bonden bodde 15 kilometer söder om Skellefteå och även om man kan höra inslag av norrländska i Petrus prat, så är det här makalöst svårt att förstå. Det tycker i alla fall jag, men kolla nu själv in klippet här nedanför och se om du kan greppa vad han berättar!

Oavsett om man förstår Petrus eller inte så är det här otroligt charmigt! Jag får ett brett leende av det här underbara klippet! Tryck nu på DELA så att även dina vännner kan få se det här!