Johan Glans brutala sågning av Sveriges luciafirande – får oss att skratta så tårarna rinner

Johan Glans brutala sågning av Sveriges luciafirande – får oss att skratta så tårarna rinner

Lucia är en populär och välkänd högtid som frias den 13 december varje år. Det är dessutom namnet på traditionens huvudperson. I Sverige kan man nog lite slarvigt säga att luciafirandet, ihop med advent, markerar startskottet för julen.

Den svenska lucian är en mix av både förkristna och kristna figurer och den här traditionen har spridit sig vidare till andra närliggande länder – och i viss mån också utanför Norden, enligt Wikipedia.

Under senare år har firandet av högtiden dock väckt viss debatt i Sverige.

Ska man välja att uppmärksamma lucia i exempelvis skolan, eller ska det enbart ske på fritiden? Åsikterna går isär och det här har blivit en ganska het potatis på sina håll, men tack och lov så finns det fortfarande mycket glädje som har med traditionen att göra.

Jag har faktiskt alltid gillat lucia och tycker att det är en fin och stillsam högtid som väcker en mysig känsla i hela kroppen inför julen. Det brukar innefatta fika, sång och andra härligheter!

Johan Glans sågar luciafirandet

Det finns dock de som inte är lika sålda på luciafirandet. En av dessa är komikern Johan Glans – i alla fall om man ska tro andemeningen i ett av hans uppträdanden då den populära skåningen starkt ifrågasätter vad vi håller på med egentligen.

Bild: Youtube

”Den absolut konstigaste traditionen vi har – det är lucia. Ibland är det någon smart människa som säger att ”Jo, det fanns ett italienskt helgon som hette Lucia. Hon dog och därför…”. Ja, där tar det slut. Därför, så i Sverige, som enda land i världen, så firar vi detta genom att sätta strutar på huvudet på våra barn. Helt vansinnigt! Varenda gång jag ser ett luciatåg, så tänker jag att ”Vad är det här för gäng?!”, säger Glans till publikens skratt.

Hans roliga och pricksäkra utläggning om det svenska luciafirandet får en verkligen att reflektera och fundera. Glans får verkligen traditionen att låta helt korkad. Det tycker även jag som älskar vad man brukar syssla med under den 13 december.

Bild: Wikipedia

Jag ska dock erkänna att jag skrattade så att jag låg dubbelvikt mot slutet av det härliga klippet. Det tror jag faktiskt man kan göra även om man inte håller med Glans. Hans argument och diskussion med sig själv är helt obetalbar.

Frågan är dock om han inte förstört traditionen för all framtid – jag kommer i alla fall aldrig glömma den här klockrena sågningen.

Kolla nu själv in det omtalade klippet här nedanför!

Johan Glans är ju helt klockren!

https://www.humorbibeln.se/roliga-klipp/mia-skaringer-berattar-varfor-hon-aldrig-blev-lucia-och-bjuder-pa-sig-sjalv-till-100-procent/

Tryck nu på DELA om du håller med, så kan du bjuda dina vänner på ett skrattfyllt luciafirande!