När Tage Danielsson drog Harrisburgmonologen – och fick hela Sverige att skratta

Vi är många som minns Tage Danielsson. I flera år var han en av Sveriges mest folkkära underhållare som ena halvan av duon Hasse & Tage. Han gjorde sig dock också ett namn som författare, poet, filmregissör, skådespelare och komiker.

Tage, som gick bort 1985, var i sanning en riktig mångsysslare – som vi kommer ihåg med värme och glädje!

Hasse & Tage bjöd oss på mängder av härliga minnen. Man fick förundras, imponeras och skratta massor när Alfredson och Danielsson drog igång. Frågan är om vi någonsin kommer att få någon humorduo som är lika vass?

Smaken är ju som baken – delad – men om du frågar mig så är svaret tveksamt.

Drar Harrisburgmonologen

De kunde verkligen konsten att fånga sin publik och att leverera gång efter gång. Det jag kanske dock minns allra bäst, vilket jag säkerligen inte heller är själv om, är när jag första gången fick höra den numera klassiska ”Harrisburgmonologen” med Tage Danielsson.

Bild: Youtube/SVT

Hans tal från 1979 handlar om sannolikhet – och är helt klockrent! Mitt i allt får sig dessutom ett av Sveriges stora partier sig en rejäl släng av sleven.

”Hela det socialdemokratiska partiet till exempel har ju gått och väntat i ett halvår på att få veta om det som hände i Harrisburg har hänt eller inte innan de ska kunna bilda sig en uppfattning kring om de ska tycka att kärnkraften är så farlig som den skulle vara om det som hände i Harrisburg har hänt.

Men nu har de ju äntligen bestämt sig och nu har de tydligen kommit fram till att det som hände i Harrisburg inte har hänt, men att vi å andra sidan måste ha mycket bättre säkerhetsanordningar så att det inte händer här också”, säger Tage och får publiken att brista ut i ett enda stort skratt.

Nedan kan du se Harrisburgmonologen från revyn ”Under dubbelgöken” från Berns i Stockholm!

Tyckte du också om Hasse & Tage? Tryck då på DELA så att den underbara duon får den hyllning som de förtjänar!