Stefan Sauks klockrena passning – till alla som pratar östgötska och västgötska

Stefan Sauk är en av Sveriges mest berömda skådespelare, men han är också en tyckare och åsiktsmaskin av rang.

När den 64-årige stockholmaren inte syns till i TV-rutan så dyker han ofta upp på andra ställen.

Till exempel i sin egen Facebook-kanal – som följs av tiotusentals svenskar.

Där bjöd han nyligen på en dialektimitation av rang – och i synnerhet östgötskan är något av det vassaste vi hört på mycket länge.

Stefan Sauk har varit verksam som skådespelare i cirka 35 år och har synts till i produktioner som Lorry, I lagens namn, Vendetta, Tre kärlekar, Rånarna och Män som hatar kvinnor. Man har dessutom fått lära känna den i dag 64-årige stockholmaren i program som Let’s Dance och Stjärnorna på slottet.

Älskar svenska dialekter

Den karismatiske och vältalige skådespelaren syns dessutom, med jämna mellanrum, till på Facebook. I alla fall för de som följer hans egen kanal. Där delar Stefan då och då med sig av åsikter, iakttagelser och lustiga upptåg.

Bild: Facebook/Stefan Sauk

För en tid sedan valde han, som ett avbrott i allt gällande coronakrisen, att prata om sin stora fascination för dialekter. I synnerhet östgötskan verkar vara en favorit hos Stefan.

– Det är till och med så att när jag åker E4:an söderut eller norrut och passerar Linköping brukar jag alltid gå in på Max där och köpa en hamburgare bara för att få höra idiomet och snacket, berättar han.

– Östgötskan är en dialekt som är ganska enkelt att lära sig. Man behöver egentligen bara öva på ett enda ord, så kommer dialekten till en så här självmant och det är en krydda, säger Stefan innan han avslöjar vilket ordet är.

Bild: Facebook/Stefan Sauk

– Cayennpeppar, utbrister han sedan på bred östgötska. Man betonar varje vokal oerhört ängsligt, fortsätter skådespelaren.

Bjuder på ytterligare en imitation

Sedan berättar han vidare att det händer att han – bara på skoj – åker till Systembolaget i Linköping och beställer ett ”svårt vin” bara för att få höra vad som händer.

Stefan går, i klippet, dessutom in på ytterligare en dialekt som han finner fascinerande – men överlag verkar han älska de flesta. Slutligen tillägnar han också videon till alla som nu sliter inom vård och omsorg.

Vilken mästare på dialekter Stefan är! Både östgötskan och västgötskan är ju helt underbar!

Jag håller verkligen med honom om att vi måste värna om våra dialekter – det flesta är både fina och charmiga.

Tycker du likadant? Tryck då på dela-knappen, så att fler får glädjas av Stefans klockrena klipp!