Forskarnas glädjebesked: Ät mycket ost – då lever du längre

Ost, älskade ost. På mackan, på kexet, på pizzan och på pastan. Ost är lika populärt som det är användbart.

Det är få saker här i världen som så många är överens om, men att ost är underbart gott verkar vara en av dem.

Idag, den 27 maj, är det ostens dag – och vad passar då bättre än att påminna om att ost faktiskt kan hjälpa oss att leva längre, enligt en studie, skriver ViralThread.

Att få mysa till det med ost och kex framför tv:n känns som riktig lyx, man unnar sig. Dock har man tanken i bakhuvudet att det inte är så nyttigt att äta massa ost – men faktum är att det kan förlänga livet, enligt en ny kanadensisk studie.

Mer ost – mindre risk för stroke

Studien är utförd på McMaster University in Canada och hela 130 000 personer från 21 olika länder i åldrarna 35-70 deltog i studien.

I studien jämfördes de som åt mer ost med de som åt mindre mängder ost.

Resultatet: de som var gladare i ost löpte mindre risk för stroke än de som åt mindre mängder.

Bildkälla: Shutterstock

Innehåller aminosyror och vitaminer

Enligt Ian Givens, professor i kost och näring vid universitetet i engelska Reading, är studien väldigt bra då den kan ändra våra vanliga uppfattningar om mjölkprodukter.

– Det ger oss också tecken på att mättade fetter inte behöver förknippas med ökad risk för hjärtsjukdomar, säger Givens till ViralThread.

Ost innehåller flera ämnen som är bra för hälsan, till exempel aminosyror, vitaminer och kalcium.

Det behövs dock ytterligare studier för att utresa exakt varför ost och andra mjölkprodukter minskar risken för stroke och andra hjärtproblem, då ost även innehåller en hel del onyttigheter som inte är så bra för kroppen. Men det är med andra ord helt okej att ta den där nattmackan med en extra skiva ost ikväll.

Jag som älskar ost tycker detta är superglada nyheter! Tryck på dela-knappen så dina vänner också får den här viktiga informationen!