Niclas Norlindh: 46 anledningar till att Sverige är världens bästa land

Det är 6 juni, vilket betyder Sveriges nationaldag.

Då gäller det att ta tillfället i akt att hylla vårt älskade land – för ja, vi har det ju för jävla bra här uppe i norra Europa. Det finns säkerligen en hel del skit att lyfta fram också, men det kan man fokusera på under något av de 364 andra dygnen på året.

I dag är det din dag, fantastiska Sverige – och då är det dags för en mäktig ovation!

Bild: Pxfuel

Därför tänker jag nu, utan inbördes ordning, lista 46 givna anledningar till att vi bor i världens bästa land!

Därför är Sverige bäst i världen

1. Den svenska sommaren är helt oslagbar. Att semestra utomlands under juni, juli eller augusti förstår jag inte riktigt. Här har vi allt man behöver!

2. Huvudstaden Stockholm är fantastisk. Visst, en del tycker säkert att 08:orna är lite dryga då och då, men hela jävla staden är byggd på ett gäng öar. Vilken grej!

3. Falukorv – hur jävla gott är inte det? Det gäller att inte tänka på vad den är gjord på, men annars slinker den ner. Nästan godare kall än tillagad.

Bild: Wikipedia

4. All god öl från Sverige får ju en att bli helt salig. Tänker inte nämna en specifik – då finns risken att man missar någon och sedan får man stå där med skammen.

5. Systembolaget har ändå något. Visst, sketna öppettider, man hade önskat att ölen var kyld och lite så, men det är ändå en högtidsstund att knata in där och rycka åt sig sin korg som snart är fylld till bredden.

6. Glenn Hysén är min absoluta favoritkändis. Vilken gubbe! Ödmjuk, lättsam, alltid go och glad. Sedan är han en jävel på att hinka bira också. Gör inte saken sämre.

7. Alla härliga småstäder som finns över hela landet. Kalmar, Motala och Sölvesborg är bara några. Man känner sig alltid välkommen och mår kanon! Har tidigare skrivit en lista på det här ämnet.

8. Våra fina vägar ska inte underskattas. I en del andra länder får man ju hjärnskakning av en kvart på motorvägen.

9. Ordet ”lagom” är så jäkla svenskt. Kanonord. Används ofta.

10. SJ:s bistrovagnar är en underbar oas. Inget går upp emot att gå dit en sväng, snacka lite med personalen, köpa en 50-centiliters Mariestad och bara njuta.

11. IKEA:s möbler är ofta ett helvete att sätta ihop om man är en teknisk idiot som jag, men det är ju suveränt att de finns. Något vi ska vara stolta över. Kommer dessutom från Älmhult – en annan liten stad man är svag för.

12. Anders Tegnell är en av Sveriges just nu viktigaste personer. Man kan tycka vad man vill om den gubben, men jag är helt såld. I synnerhet eftersom statsepidemiologen, i sin utsatta roll, häromdagen tog en lunch-öl helt öppet mitt i Stockholm. Bor i Vreta Kloster.

13. Dricksvattnet är otroligt gott i Sverige. Trycker i mig litervis varje dag.

Bild: tOrange.biz

14. Vår flagga är enkel och snygg. Blått och gult, inte massa andra jävla krusiduller med små symboler och grejer.

15. Våra öar är helt sanslösa. Att ta en färja ut till någon härlig pärla i skärgården får en alltid att behöva nypa sig i armen. ”Är jag i paradiset?”. Nja, men på typ Brännö utanför Göteborg, men det är ju skrämmande nära.

16. Många har underbar humor i Sverige. Att ”Den som skrattar förlorar” ens existerar är ju tack vare våra underbara fans – och utan folk som kan skratta åt det mesta vore livet ganska trist.

17. Göteborg. Behöver inte utvecklas mer än så.

18. OLW:s klassiska nötmix är tamejfan det godaste som finns.

19. All sport som lever över hela Sverige bygger gemenskap, glädje och sammanhållning. Folk håller igång, kämpar och brinner. Man blir nästan tårögd. Idrottsrörelsen – wow!

20. Å, Ä och Ö är ändå jävligt goa bokstäver. Får ju turister att bli helt snurriga i bollen.

21. När någon träffas av måsskit – det är alltid en högtidsstund. Jag har själv aldrig gjort det, kanske också därför jag tycker det är så jävla roligt. Känns, av någon anledning, brutalt svenskt. Givetvis är det fel, men det skiter jag i.

22. All vård- och omsorgspersonal som kämpar på varenda dag – i synnerhet nu i coronatider. Vilka hjältar! Det kan man inte tjata nog om!

23. Nationalsången är ändå väldigt fin. Tror att jag kan hela. ”Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden” är min favoritdel. Då klämmer man i som mest.

24. Snus är väldigt svenskt. Jag har själv aldrig snusat regelbundet, men det luktar ganska gott. Tar sig in på listan.

Bild: Wikimedia Commons

25. Kung Carl XVI Gustaf verkar vara en kanongubbe. Om vi bör ha monarki eller inte – den diskussionen kan vi ta en annan gång, men Sveriges statschef verkar grymt skön. Man hade velat basta och ta en öl med honom. Det lär dock aldrig ske.

26. Flyttfirman ”Lika som bär” som drivs av två tvillingar. Ni fattar ju, vilken jävla grej!

27. Den svenska vintern är ofta svinkall, men också mysig. Orkar man bara ta på sig några lager innan man beger sig ut så går det alltid bra.

28. Midsommar är ursvenskt. Häromdagen fick jag höra att den där jäkla stången det alltid ska dansas runt ska symbolisera fertilitet, vilket ju är väldigt kul. Nubbe, bra käk och suverän stämning garanteras alltid. Inte bra väder däremot, men det hör ju nästan till.

29. Runkarp är alltså namnet på en liten ort. Ligger utanför Hamneda i Ljungby kommun. Helt otroligt!

30. Alla goa dialekter som finns i vårt avlånga land. Herrejävlar! Östgötska, gotländska, dalmål, och värmländska är mina favoriter!

31. Att studera – i allt från grundskolan och gymnasiet till på högskola och universitet – är helt gratis. Vilken jävla grej ändå!

32. Världen vackraste kvinnor kommer från Sverige. Det sägs att det är så i alla fall och vem är jag att betvivla det? Stämmer säkert. Vi män har däremot kanske lite att jobba på.

33. Husvagn och husbil känns otroligt svenskt. Andas sommar. Inte åkt i en sådan på säkert 20 år, men det är inte poängen här. Camping-Sverige får en att bli lite varm i själen.

Bild: Flickr

34. Liseberg och Gröna Lund ska man kanske som vuxen inte tycka är så roligt, men det är bara att erkänna här och nu – fan, lika kul varje gång!

35. Surströmming har jag aldrig ens luktat på och skulle aldrig någonsin äta, men den där rötna jävla firren sätter ändå Sverige på kartan. Jag kan sitta i timmar på Youtube och kolla på när andra testar surströmming – och det bidrar ofta till andningssvårigheter på grund av skratt.

36. Att vi är bättre än både Norge och Danmark på det mesta.

37. Bastu är väl i grunden kanske ingen svensk uppfinning – jag har ingen aning och tänker inte kolla upp det, nu går vi enbart på feeling här – men det känns ändå vansinnigt svenskt att sitta där i värmen. Gärna intill en sjö eller havet, så man kan kasta sig i när det blir för hett.

Bild: Wallpaperflare

38. Den svenska våren. Man känner att något är på gång! Otroligt!

39. Den svenska hösten. Visst, regnar en del, men då får man en ursäkt för att sitta inne och kolla film och serier efter en aktiv och stekhet sommar.

40. All ledighet vi har. I många andra länder kommer man inte i närheten av de 25 semesterdagar om året som många har i Sverige. Min brittiske kollega trodde att det var ett skämt när han insåg hur sällan han behövde jobba. Sedan är det röda dagar lite här och var. Wow!

41. All god mat som finns lite överallt. Man kan alltid komma åt något som får smaklökarna att golvas. Nu kommer en del från andra länder, men det ökar ju bara valmöjligheterna. Helt otroligt.

42. Samtalet om att det alltid regnar på midsommar. Kan bli lite trött på det, men av någon anledning mår man i grunden bra av att det finns.

43. Sällskapsresan är helt makalös. Stig-Helmer Olsson firar jul nere i värmen med ett gäng andra fantastiska karaktärer. Vilken film!

Bild: Youtube

44. Att vi blir förväxlade med Schweiz – ofta av amerikaner. Då kan man ta på sig äran för lyxiga klockor och exklusiv choklad. Skadar ju inte. Man kan dessutom stoltsera med ABBA, Ikea och Volvo.

45. Att vi är cirka 10 miljoner invånare – ett lätt tal att komma ihåg. Inte så många av att man blir helt matt, men vi är liksom ändå inte San Marino.

46. Sverige på engelska, alltså ”Sweden”, låter för jävla snyggt!

Det var det – hoppas nu ni får en förträfflig nationaldag!

Tycker du också att Sverige är en underbar plats? Tryck då gärna på dela-knappen för att sprida gospeln om vårt fantastiska land, eller kommentera på Facebook vilken punkt du ansåg var mest klockren!